Linkovi

Porast broja civilnih žrtava u Avganistanu


Ujedinjene nacije zabeležile su zabrinajavajuće povećanje broja dečijih žrtava u Avganistanu tokom 2016 - čak 24 odsto, dok se ukupan broj civilnih žrtava u sukobima u toj zemlji povećao za tri odsto u odnosu na godinu pre toga.

U nasilju je ukupno bilo 11.400 civilnih žrtava, od kojih je prošle godine oko 3.500 poginulo, navodi se u godišnjem izveštaju Misije Ujedinjneih nacija za pomoć u Avganistamu (UNAMA), koji je objavljen u Kabulu. U tom izveštaju navodi se da su anti-vladini elementi, uglavnom Talibani, odgovorni za 61 odsto smrtnih slučajeva i povreda civila.

UNAMA izveštaj takođe beleži da je ubijeno 923 dece, dok je još 2.589 povređeno, što predstavlja povećanje od 24 odsato u odnosu na 2015. godinu. Neproporcionalnom rastu dečijih žrtava širom Avganistana tokom prošle godine doprinelo je povećanje od 66 odsto civilnih žrtava u incidentima sa ostacima bombi iz rata, a većina tih žrtava bila su deca. U oružanom sukobu u Avganistanu, od 2009. godine do danas, prema podacima UNAMA-e ubijeno je oko 25.000 ljudi, dok je više od 45 hiljada ranjeno.

XS
SM
MD
LG