Linkovi

Rusi se nadaju lepšim vremenima


Uprkos sumornim predviđanjima o ruskoj privredi u ovoj godini, mnogi Rusi su veselo dočekali Novu godinu sa nadom u bolju budućnost.

Imajući u vidu pad vrednosti rublje, neki stanovnici kažu da žele stabilnost čak pre nego prosperitet. Medjutim, problemi, uključujući zategnutost sa Zapadom, po svemu sudeći su doveli do jačanja nacionalnog ponosa, što je predsednik Vladimir Putin želeo da ostvari i svojom novogodišnjom porukom. Nade u bolju budućnost su izgleda najjače u istočnoj Ukrajini, među stanovnicima koji govore ruski.

Vatromet na moskovskom Crvenom trgu za dolazak Nove godine, dočekan je sa mnogo entuzijazma, i sećanjem na bolja vremena.

“ Želimo sve najbolje i pozitivno za Rusiju. Rusija će pobediti jer je najbolja, najsnažnija. Rusija vlada. Ura za Rusiju!“, poručuje Moskovljanin Aleksej.

No, pad cena nafte, uz zapadne sankcije, mogli bi da ove godine uzrokuju recesiju u Rusiji. Vrednost rublje opala je za skoro pedeset odsto u odnosu na zapadne valute, što zbunjuje prosečne Ruse.

“Svaki dan pratim kako se rublja razmenjuje. Zanimljivo mi je da gledam kako vrednost rublje raste, pa pada, pa opet raste, ali to ne utiče na mene. Kada nemate ništa, nemate šta ni da izgubite!”, kaže Elena, stanovnica Moskve.

Čak je i predsednik Putin je upozorio Ruse da ih možda čekaju teškoće u novoj godini.

“ U predstojećoj godini, moraćemo da rešimo zajednički brojne probleme. Godina će biti onakva kakvu je sami napravimo. Rezultati će biti onoliko efikasni i kreativni koliko se mi sami potrudimo da ih ostvarimo. Nema drugog recepta.“

Dok je Putin obećao brzi oporavak, njegovi protivnici predviđaju mračnu budućnost :

“Bliži se kraj. Zemlja je na ivici provalije. Tako osećam. Verujem da će stanovnici izaći na ulice, zahtevajući promene a mi ćemo im pomoći. Verujem da je 2015. veoma važna godina, možda čak istorijska“, izjavio je Mihail Kasjanov, nekadašnji premijer i opozicioni lider.

Ruski finansijski funkcioneri smatraju da bi uz malo napora, katastrofa mogla da se izbegne:

“Svako poboljšanje, čak i sasvim malo, na lokalnom nivou, može da ojača tržište. Na primer, da bi se produžile evopske sankcije, mora da se glasa. Ako im Rusija ne da razlog za jačanje sankcija, dobili bismo pozitivan rezultat", objašnjava Sergej Romančuk, berzanski stručnjak Metalinvest banke.

Prema rezultatima najnovijih istraživanja, Putin i dalje uživa snažnu podršku javnosti, od 70 do 80 odsto. Ta podrška je naročito jaka među govornicima ruskog jezika na Krimu, ukrajinskoj teritoriji koju je u martu Rusija anektirala. Podrška je snažna uprkos nestašicama vode i struje kojima su stanovnici tog područja izloženi posle aneksije.

“Došli smo da dočekamo Novu godinu sa našim gradom, i stanovnicima, i da vidimo Putina. Saopštili su nam da će isključiti struju u stanovima. Ali smo želeli da vidimo predsednika. Došli smo da osetimo jedinstvo i atmosferu grada, i dočekamo Novu godinu", ispričala je Natalija Abramenko, stanovnica Sevastopolja.

Aneksija Krima i podrška Moskve ruskim separatistima u ostatku istočne Ukrajine, izazvali su osudu Zapada, i doprineli ruskim ekonomskim problemima. Neki Rusi se filozofski odnose prema tome:

“Naučili smo da budemo optimisti. Ako se ne smeješ, možeš da poludiš!“, kaže studentkinja Anastasija Hripunova

Naučili su i da budu duhoviti, kao pevač koji traži od deda Mraza da Rusima pošalje upakovanog potpuno novog predsednika, uz povratnu adresu da bi mogli da ga vrate ako ne bude odgovarao.

XS
SM
MD
LG