Linkovi

Rasno profilisanje u Arizoni


Patrola kacelarije šerifa okruga Marikopa u Finiksu
Patrola kacelarije šerifa okruga Marikopa u Finiksu

Sudija u Finiksu presudio da je kancelarija šerifa okruga Marikopa specifično ciljala hispanske i meksičke radnike prilikom legitimisanja

Američki federalni sudija Mari Snou iz Finiksa presudio je da je šerif okruga Marikopa u Arizoni Džo Arpajo, poznat po svoj strogoći, izdvajao pripadnike latinoameričke zajednice za vreme patroliranja.

Okružni sudija Snou presudio je da su Arpajo i njegovi službenici neopravdano ciljali latino vozače kada su zaustavljali vozila radi provere isprava i identifikacije.

Kontroverzni zakon u Arizoni dopušta organima reda da nasumice zaustavljaju ljude i proveravaju njihov imigracioni status.

Sudija Snou izjavio je da je Arpajo koristio rasno profilisanje da kako bi doneo odluke u vezi sa održavanjem reda i zakona. Takođe, Snou je rekao da dokazi potvrđuju da je šerifova kancelarija okruga Marikopa, specifično izjednačavala hispanske ili meksičke nadničare, ne belce ili afroamerikance, sa osobama koje bi mogle da budu ilegalni imigranti.

Presuda je rezultat parnice koju je prošle godine pokrenula grupa latino vozača optužujući Arpajove službenike da koriste rasu da bi odlučili koga će da zaustave.

Američka unija za građanske slobode pozdravila je presudu, baš kao i grupe za zaštitu građanskih prava pripadnika latinoameričke zajednice, koje su navele da se raduju implementaciji reformi u kancelariji šerifa.

Arpajo, koji je ponovo izabran za šerifa u novembru prošle godine, još nije komentarisao presudu, ali se očekuje da će uložiti žalbu.
XS
SM
MD
LG