Linkovi

Napadom u sajber prostoru pogodjeno 150 zemalja


Kompjuterski ekran sa upozorenjem
Kompjuterski ekran sa upozorenjem

Evropska policijska agencija Evropol je saopštila da je globalni napad u sajber prostoru pogodio bar 100.000 organizacija u 150 zemalja time što je onesposobio mreže podataka pogodjene malverom koji zaključa kompjutereske fajlove ukoliko se ne isplati otkup.

U govoru za britansku ITV direktor Evropola, Rob Vejnrajt, rekao je da je sektor zdravstvene nege u mnogim zemljama posebno ranjiv. Do sada nije bilo napretka u nastojanju da se odredi ko je skovao zaveru.

Eksperti za bezbednost interneta kažu da su relativno bezbedni korisnici kompjutera koji su apdejtirali svoje operativne sisteme. Oni su savetovali one čije su mreže zablokirane napadom malverom da ne plaćaju zahtevanu otkup u vrednosti od 300 dolara koji bi bio plaćen u digitalnoj valuti bitkoinu i dostavljen na destinaciju kojoj se verovanto ne može ući u trag jer se sastoji od dugačkog niza slova i brojeva.

Medjutim, autori napada su žrtvama rekli da ta suma mora biti plaćena i da će biti duplirana u roku od tri dana od prvobitne zaraze malverom. Hakeri su pretili da će uništiti sve fajlove zaraženih sistema ako se islpata ne primi u roku od sedam dana.

Ruska kompanija za bezbednost u sajber prostoru Kasperski Laboratorije je bila medju prvima koje su identifikovale takzovani malver "Wanna Cry" - virus koji iskorišćava ranjivost operativnog sistema Vindous da šifruje fajlove bez korisnikovog odobrenja.

Grupa hakera poznatih kao "The Shadow Brokers" je, kako se veruje, ukrala program od američke nacionalne bezbednosne agencije prošlog aprila i upotrebila ga kao sredstvo za otkup širom sveta sa ciljem profita u gotovom novcu.

XS
SM
MD
LG