Linkovi

Američki studenti na FPN-u u Beogradu


Iduće godine na beogradski Fakultet političkih nauka krenuće prva grupa američkih studenata sa Univerziteta Klemson u Južnoj Karolini.

Beogradski Fakutet političkih nauka postigao je značajan uspeh - sredinom prošle nedelje sklopljen je sporazum sa Univerzitetom Klemson iz Južne Karoline po kome će studenti ovog američkog univerziteta imati priliku da letnji semestar pohađaju na FPN-u.

Praktično, ovo je novi, veliki korak u saradnji koja je započeta 2006-te godine, kada je profesor Vladimir Matić u okviru letnje škole doveo prvu grupu svojih studenata sa Univerziteta Klemson u Beograd i Srbiju. To je bio odlučujući momenat, kaže danas Matić:

"Tu grupu sam vodio u Brisel, u Hag jedan dan i doveo ih onda u Beograd. I svi studenti su bili oduševljeni i rekli da im se Beograd više dopada od Brisela, i da im se program, kako je bio sastavljen, jako dopada. To mi je dalo ideju da napravim redovan jednomesečni program u kome su spojena dva predmeta političkih nauka. I od 2007-me do ove godine – to smo imali svake godine."

"To je divan mladi svet koji se ne razlikju puno od mojih studenata ovde na Fakultetu političkih nauka. I sigurno će uspostaviti jako brzo i jako dobre odnose razmene. Jer, razmišljaju na isti način, pristup stvarima im je isti," kaže profesor FPN-a Tanja Miščević.

Kao profesor Fakulteta političkih nauka Tanja Miščević se ranijih godina već sretala sa studentima sa Klemsona - ubuduće ona će im predavati evropske integracije, a zamišljeno je da se uz četiri stručna predmeta američki studenti tokom semestra u Beogradu upoznaju i sa srpskim jezikom, kul-turom i istorijom:

"Mi imamo već vrlo dobar kadar, koji će za strane studente pripremiti poseban program nastave i koji će naravno podrazumevati da se prilagodi onome što su njihovi zahteve i njihove potrebe. Za upoznavanje regiona, kao i za upoznavanje kulture Srbije i srpskog jezika," kaže dekan FPN-a Ilija Vujačić.

"Mi na neki način postajemo profesori Klemson univerziteta. To je izuzetno značajno i za Centar za američke studije, i za naš FPN, i za Beogradski univerzitet. Mislim da je ovo jedinstven slučaj u regionu da se ovako nešto radi," ističe profesor FPN, Dragan Simić.

Centar za američke studije, koji vodi profesor Dragan Simić je takođe imao veliku ulogu u tome da Fakultet političkih nauka bude prvi fakultet u Srbiji, ali i u čitavom regionu koji je ostvario ovakav vid saradnje sa nekim univerzitetom u Sjedinjenim Državama.

Sa druge strane, na Klemsonu očekuju da će boravak i učenje u Beogradu biti veliko iskustvo za njihove studente, a kako kaže Džefri Pik, prvi čovek Fakulteta političkih nauka Univerziteta Klemson, uz jedan semestar na studijama u inostranstvu lakše se dolazi do posla u Americi:

"Ima toliko mnogo oblasti koje se mogu izučavati ovde – verovatno bolje nego igde, kao što su nacionalizam, konflikti, evropske integracije, širenje EU. Ili o američkoj spoljnoj politici, ali iz drugog ugla – mi smo imali zanimljive odnose u poslednjih nekoliko decenija. Dakle, mislimo da je veoma važno za naše studente da to vide," kaže Pik.

"Amerika jeste najjača sila, i ekonomski još uvek. Međutim, u procesu glabalizacije ona ne može više nikada da se izoluje i za nju je izuzetno značajno da buduće generacije budu građani sveta i da se upoznaju sa svetom. I da se pripreme za svoje uloge u tom novom američkom društvu," navodi profesor Matić.

Verovatno bi logičan korak u nastavku saradnje dva fakulteta bio da beogradski studenti dobiju mogućnost da pohađaju jedan semestar na Klemsonu. Ali s obzirom na ekonomsku situaciju u Srbiji i činjenicu da jednogodišnja školarina na državnom univerzitetu Južne Karoline košta više od 15.000 dolara – to, nažalost ostaje samo na nivou ideja i planova.
XS
SM
MD
LG