Linkovi

Rajnke: NATO garancija da će svaki pedalj Crne Gore biti odbranjen


Džudi Rajzing Rajnke, tokom intervjua za Glas Amerike
Džudi Rajzing Rajnke, tokom intervjua za Glas Amerike

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke poručila je u utorak, povodom samita koji se na 75. godišnjicu NATO koji se ove nedjelje održava u Vašingtonu, da se Crna Gora pokazala kao pouzdana članica Alijanse, kao i da je NATO garancija da će svaki pedalj teritorije Crne Gore I drugih zemalja članica biti odbranjen.

"Posebno pohvaljujemo Vladino ispunjavanje obaveze dva odsto izdvajanja za odbranu, postavljajući primjer za druge članice Saveza - velike i male – koji treba slijediti. Članstvo Crne Gore u NATO-u takođe jača njenu kandidaturu za pristupanje EU”, saopštila je Rajnke na sajtu Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Rajnke je navela da će, u konačnom, “NATO samit pokazati našu posvećenost zajedničkim vrijednostima, slobodi i našoj kolektivnoj bezbjednosti. Sjedinjene Države i Crna Gora prihvataju te vrijednosti, a NATO je kao rezultat toga jači".

Prema njenim riječima, “trajna snaga i jedinstvo Alijanse, sada su važniji nego ikada”.

"Ovonedjeljno istorijsko okupljanje najvećeg odbrambenog saveza u istoriji naglašava nezamjenljivu ulogu NATO-a u obezbjeđivanju mira, stabilnosti i bezbjednosti. Takođe, jača naše zajedničke vrijednosti demokratije, slobode i vladavine prava. Danas je NATO temelj transatlantske bezbjednosti, osiguravajući mir i stabilnost širom Evrope i šire – sada i za buduće generacije", rekla je Rajnke.

Američka ambasadorka je poručila da podrška NATO-a Ukrajini protiv Rusije ostaje nepokolebljiva, te da “NATO saveznici nastavljaju da isporučuju znatnu vojnu pomoć i obezbjeđuju stratešku koordinaciju, što je ključno za suverenitet Ukrajine i širu regionalnu stabilnost”.

Ona je istakla da će na samitu u Vašingtonu “čelnici NATO saveznika ponovo potvrditi obaveze jačanja obrambenih sposobnosti Ukrajine i odvraćanja od dalje agresije Rusije, osiguravajući stabilnu i sigurnu Evropu”.

“U tom smislu, naše kolektivne odbrambene obaveze, sadržane u Članu 5 Sjevernoatlantskog ugovora, garantuju da će svaki pedalj teritorije NATO-a biti odbranjen, bilo da se radi o Crnoj Gori, Sjedinjenim Državama ili bilo kojem drugom NATO savezniku", poručila je Rajnke.

XS
SM
MD
LG