Linkovi

Vučić na Kosovu o opstanku Srba i kriminalu u vlasti


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić polaže venac na mesto ubistva Olivera Ivanovića
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić polaže venac na mesto ubistva Olivera Ivanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi danas na Kosovu, uputio je Srbima tri poruke-da moraju da ostanu i opstanu na Kosovu, da je došao da razgovara o tome ko može da im garantuje bezbednost i da vlast Srbije mora da se obračuna sa kriminalom i korupcijom u sopstvenim redovima. Vučić je položio i venac na mestu gde je pre nekoliko dana ubijen Oliver Ivanović.

Posetu Kosovu predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je obilaskom manastira Banjska gde ga je dočekao je episkop raško-prizrenski Teodosije. Nakon obilaska manastira Vučić je poslao tri poruke Srbima na Kosovu.

"Srbi moraju da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji, a država Srbija je pomagala i nastaviće da pomaže više u udućnosti. Drugo, došao sam da razgovaram sa Srbima o bezbednosti, da pronađemo nove moduse da budu bezbedni. Pod tri - za nas je od ključnog značaja da pronađemo nove dodatne mehanizme za borbu protv kriminala i korupcie u sopstvenim redovima ", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poruku iz Banjske poslao i Albancima.

„Neretko imamo različite interese, ali da Srbija ne samo da želi mir već da ćemo dati sve od sebe da taj mir sačuvamo, da ćemo učiniti sve da višedecenijske i viševekovne razmirice rešimo i da obezbedimo trajnost tog mira za svaku srpsku i albansku porodicu“, rekao je Vučić.

Vučić je zatim u severnoj Mitrovici zajedno sa direktorima Bezbednosno informativne agencije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Bratislavom Gašićem i Markom Đurićem položio venac na mestu gde je 16. januara ubijen Oliver Ivanović.

U zgradi tehničkog fakulteta u Mitrovici Vučić je oko tri sata razgovarao sa predstavnicima Srba, a nakon sastanka koji je bio zatvoren za javnost, Vučić je kazao da je trenutno najpotrebnije da se na Kosovu sačuva mir. Govoreći o ubistvu Oliera Ivanovića Vučić je kazao da mu je žao što kosovske vlasti nisu dozvolile Srbiji da se uključi u istragu ali da će razmenivati informacije. On je kazao da je neophodno rešiti ubistvo Ivanovića jer je to ključno za nestanak straha i uznemirenosti kod građana.

„Za nas nije važno koje je ime ubice Olivera Ivanovića niti koje je ime nalogodavca, da li je srpsko, albansko ili bilo kojeg stranca – prema počiniocima i nalogodavcima nikakve milosti neće biti“, kazao je Vučić.

Sastanku u Mitrovici su pored predstavnika Srpske liste prisustvovali i opozicioni političari.

Ksenija Božović odbornica Građanske Inicijative SDP Oliver Ivanović rekla je da je ohrabrena odlučnošću Vučića da se rasvetli ubistvo Olivera Ivanovića.

U Mitrovicu su organizovano autobusima došli Srbi iz gotovo svih krajeva Kosova, ali nisu imali priliku da svi ragovaraju sa predsednikom Srbije.

Nakon severa Kosova Vučić je kasno večeras stigao i na centralno Kosovo gde će u Domu kulture u Lapljem selu razgovarati sa građanima koji su došli iz svih krajeva Kosova.

XS
SM
MD
LG