Linkovi

Ekstremisti radikalizovani posle dolaska u SAD


Ahmad Kan Rahimi, optužen za bombaške napade u Njujorku, u sudnici u tom gradu, novembar 2016.
Ahmad Kan Rahimi, optužen za bombaške napade u Njujorku, u sudnici u tom gradu, novembar 2016.

U izveštaju Sekretarijata za unutrašnju bezbednost se navodi da većina stranih ekstremista koji žive u Sjedinjenim Državama nisu postali radikalizovani dok nisu došli u SAD i proveli u zemlji “nekoliko godina”.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost je ispitao podatke 88 ekstremista rodjenih u inostranstvu, koji su učestvovali u aktivnostima vezanim za terorizam izmedju marta 2011. i decembra 2016. i utvrdio da je većina njih živela u Sjedinjenim Državama više od deset godina pre nego što je protiv njih podignuta optužnica ili su ubijeni, navodi se u pomenutom dokumentu.

Gotovo polovina od tih 88 ekstremista rodjenih u inostranstvu su bili mladji od 16 godina kada su stigli u Sjedinjene Države, navodi se u dokumentu.

“Mi procenjujemo da je većina nasilnih ekstremista, koji su rodjeni u inostranstvu a živeli u SAD, verovatno radikalizovana nekoliko godina posle ulaska u Sjedinjene Države, čime je ograničena mogućnost provere kako bi se sprečio njihov ulazak iz bezbednosnih razloga”, navodi se u izveštaju.

XS
SM
MD
LG