Linkovi

Međunarodni festival kviltova


Međunarodni festival kviltova
Međunarodni festival kviltova

Dolaskom zime u Sjedinjenim Državama, u velikom broju domaćinstava, za pokrivanje se koriste ručno izrađeni ukrasni prekrivači, takozvani kviltovi, napravljeni u tehnici pačvorka - spajanjem nekoliko slojeva međusobno prošivenih slojeva tkanine. Međutim, mnogi kviltovi nikada nisu korišćeni za pokrivanje, već kao ukras na zidu. U Hjustonu u Teksasu, nedavno je održan međunarodni festival kviltova.

Prošlog meseca kviltovi su okupili ljubitelje iz celog sveta. Maria Teresa i Rosio, došle su iz Kostarike specijalno na ovaj festival.

„U Kostariki smo među prvima otvorili prodavnicu kviltova i došle smo ovde da kupimo materijale.“

Kviltovi se razlikuju, kao i životi … ima ih sa tradicionalnim američkim motivima, jednostavnih poput karata za igranje…do kviltova sa političkim porukama, kao što je jedan kojim se daje podrška kineskom disidentskom umetniku Ai Vej Veju. Mnogi kviltovi, poput drugih umetničkih dela, dostižu cenu i do nekoliko hiljada dolara. Viki Magnum, iz mesta Keti u Teksasu, koja je nagrađena za izradu najlepšeg kvilta, pomagala je u organizaciji ovog festivala.

„Ovo je izložba najlepših kviltova. Nema boljeg mesta za njihovo izlaganje od Međunarodnog festivala.“

Viki Magnum, ponekad, na nekom većem projektu radi sa prijateljicama, međutim ovaj kvilt je napravila sama.

"Jedan kvilt sam pravila skoro dve godine.“

Kviltovi poput ovog, sastavljeni su od tkanina i umetaka raznih veličina od kojih su neki trodimenzionalni. Viki Magnum i ostali majstori koji prave kviltove, izlažu svoje radove na ovom festivalu. Međitim ona većinu vremena provodi u svom mestu, gde šije kviltove sa grupom prijateljica. Žene se najčešće okupljaju i šiju u gradskoj biblioteci. Džoj Denk kaže da se žene radeći u grupi uzajamno podržavaju i druže.

„Podrška. Uvek je lepo čuti od drugih da je ono što ste uradili dobro... a malo se i ogovara… samo malo.“

Kvilteri poklanjaju svoje radove u dobrotvorne svrhe. Džoj Denk je sašila kvilt i nazvala ga „Hrabrost“.

“Ovaj kvilt će biti poklonjen ranjenom vojniku koji se vratio kući iz rata.”

Bez obzira da li će njihov rad biti izložen, ili će služiti kao prekrivač, najveće zadovoljstvo pričinjava njihova izrada i - druženje.

XS
SM
MD
LG