Linkovi

Puzigaća za ubistvo Tatona osuđen na 12 godina zatvora


Arhiva - Žena plače i drži fotografiju Brisa Tatona, 28-ogodišnjeg francuskog navijača koji je napadnut i prebijenu Beogradu 1. oktobra 2009, da bi 12 dana kasnije preminuo.

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak u ponovljenom postupku Dejana Puzigaću na 12 godina zatvora zbog teškog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona.

Puzigaća je proglašen krivim za nasilničko ponašanje u planiranom i organizovanom napadu na navijačku grupu francuskog fudbalskog tima Tuluz. U presudi je navedeno da je Puzigaća bio svestan da čini nasilničko ponašanje i da je sinhronizovano i planski sa drugim osuđenima organizovano postupao kako bi napali navijače francuskog kluba.

On je, presudio je sud, zajedno sa drugim osuđenima pozvao i organizovao navijačke grupe da pronađu navijače Tuluza, pri čemu je Puzigaća pozvao grupu partizanovih navijača, pozatnu kao Rebels, i delio je baklje i palice.

Sud u presudi navodi da su svi osuđeni zajedno tukli Tatona rukama, nogama, palicama, bakljama i drugim čvrstim predmetima. Okružili su ga pokušali bakljom da mu zapale lice, a pošto se okrenuo zapali su mu kosu. Pritisnuli su ga na metalnu ogradu na Obilićevom vencu i onda su ga "dvojica ili trojica" bacila sa stepenica visokih oko četiri metra, navedeo je u presudi.ž

Branilac, advokat Radiša Roskić, rekao je da prvostepeni sud u ponovnom postupku nije uspeo da individualizuje krivicu okrivljenog Puzigaće.

Ocenio je da je presuda prost prepis presude izrečena Đorđu Preliću, prvooptuženom za ubistvo Tatona, kome je odvojeno suđeno.

Jedinstveni stav odbrane je da se teško ubistvo ne može izvršiti sa eventualnim umišljajem koji je u sada objavljenoj presudi ponovo dominantan u osudjujećem stavu sudskog veća. Obrana tvrdi da su sudski veštaci utvrdili da na Tatonu nije bilo povreda nanetih drvenim palicama, iz čega zaključuju da one nisu bile upotrebljene.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u decembru 2018. prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Puzigaća u maju 2018. godine bio osudjen na 12 godina zatvora. Puzigaća je šest godina bio u bekstvu, zbog čega je u odsustvu osuđen na 32 godine zatvora, da bi potom Apelacioni sud tu presudu smanjio na 14 godina zatvora.

Ponavljanje suđenja Puzigaći odobreno je nakon njegovog hapšenja u Grčkoj 2016. godine i izručenja Srbiji.

Tokom skrivanja Puzigaća se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava a na suđenjima se pojavljivao u monaškoj mantiji. U monaškoj odori pojavio se i danas na izricanju presude.

Bris Taton (28) je prebijen 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu, u centru Beograda, uoči utakmice Partizana i francuskog Tuluza. Od povreda je preminuo 12 dana kasnije.

Osim Puzigaće i Đorđa Prelića, koji je nedavno pravosnažno osudjen na 10 godina zatvora, svi ostali optuženi za umešanost u Tatonovo ubistvo pušteni su iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG