Linkovi

Oštre kazne za ubistvo Tatona


Sudjenje optuženima za Brisa Tatona
Sudjenje optuženima za Brisa Tatona

Napadači na francuskog državljanina Brisa Tatona u centru Beograda 2009. proglašeni su danas krivim i osuđeni na ukupno 240 godina zatvora. Četvorica organizatora dobila kazne od 30 do 35 godina.

Viši sud u Beogradu proglasio je danas krivim i osudio 15 navijača Partizana za napad i ubistvo navijača francuskog Tuluza Brisa Tatona, koje se dogodilo 17. septembra 2009-te godine u centru grada.

Posle sedam meseci suđenja, petočlano sudsko veće izreklo je oštre kazne. Organizatori napada Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća osuđeni su na 35, odnosno 32 godine zatvora, Ljubomir Marković i Ivan Grković na po 30, još 11 navijača Parti-zana osuđeno je na kazne od četiri do 14 godina, a jedan na uslovnu kaznu od dve godine:

"Tužilaštvo je zadovoljno izrečenom presudom. Ona je potvrda efikasnosti srpskog pravosuđa, koje je pokazalo da za samo sedam meseci može da se okonča postupak i donese prvostepna presuda u veoma složenom predmetu", kazao je portparol republičkog Tužilaštva Tomo Zorić.

Bris Taton je napadnut u centru Beograda 2009. godine
Bris Taton je napadnut u centru Beograda 2009. godine

Izricanju presuda u beogradskoj Palati pravde prisustvovali su i roditelji Brisa Tatona, koji su ocenili da je srpsko pravosuđe časno obavilo svoj posao:

"Za same kazne mislim da su velike, ali da su i zaslužene zbog količine iskazane agresivnosti i nasilja. Ja sam to doživeo kao varvarsko nasilje, nemam drugu reč da to opišem", kazao je Brisov otac, Alan Taton.

Današnje izricanje presude izazvalo je veliku pažnju javnosti, a u samu sudnicu moglo da uđe samo 45 posmatrača. U hodniku Palate pravde ostalo je više stotina prijatelja i članova porodica optuženih, koji su, nakon objavljivanja visina kazni burno negodovali nezadovoljni presudama. Kako su ocenili roditelji osuđenih i njihovi branioci na suđenju nije utvrđena istina, a presude su sramne i donete pod političkim pritiskom:

"Ovo nema veze ni sa pravom ni sa pravdom. Ovi momci su dobili 250 godina, pravde nije zadovoljena i ja se iskreno nadam da će Apelacioni sud, za razliku od ovog Veća, smognuti snage da ispravno donese odluku", navela je branilac Ljubomira Markovića, Maja Trkulja.

Osudjeni, njihovi branioci i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu na presudu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana. Sud je Tatonove roditelje, kao oštećene u ovom postupku, uputio da svoj oštetni zahtev od 200.000 evra ostvare u parničnom postupku.

XS
SM
MD
LG