Linkovi

Putin: Snouden je slobodan čovek


Predsednik Rusije izjavio da bivši američki obaveštajac, koji se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma, neće biti izručen SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da se bivši američki obaveštajac Edvard Snouden nalazi u tranzitnoj zoni na aerodromu u Moskvi i da neće biti izručen Sjedinjenim Državama.

Tokom posete Finskoj, Putin je odbacio optužbe da Rusija krši zakon u tom slučaju kao „besmislicu i glupost“, dodavši da Rusija nema sporazum o ekstradiciji sa Sjedinjenim Državama.

Putin je izjavio da Snouden nije prekšio nikakav zakon u Rusiji, da je on slobodan čovek i da bi trebalo što pre da izabere svoju konačnu destinaciju.

Putin je takodje rekao da Snouden nikada nije sarađivao sa ruskim bezbednosnim agencijama i dodao kako se nada da ova afera neće uticati na odnose Moskve sa Vašingtonom.

Veruje se da je Snouden u nedelju doputovao u Moskvu iz Hongkonga, gde se krio pošto je obelodanio postojanje dva strogo poverljiva obaveštajna programa nadzora američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov negirao je bilo kakvu umeštanost Moskve u Snoudenove planove puta.

“On je sam izabrao svoju rutu, o kojoj smo kao svi ostali saznali od medija. Nije prešao rusku granicu, a sada smo svedoci pokušaja da se Rusija okrivi za kršenje američkih zakona, praktično kovanje zavere, što je propraćeno i pretnjama. Sve je to potpuno neosnovano i neprihvatljivo”.

Administracija predsednika Obame zahteva od Moskve da u interesu očuvanja bilateralnih odnosa, izruči Snoudena SAD.

“Istakao bih da, s obzirom na našu pojačanu saradnju s Rusijom, posle bombaškog napada na bostonski maraton, kao i zbog dosadašnje saradnje sa Rusijom u oblasti pravosuđa, uključujući izručenje brojnih krupnih ruskih kriminalaca na zahtev ruske vlade, očekujemo od ruskih vlasti da Snoudena proteraju nazad u SAD”, rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Bela kuća je takođe optužila Peking da je Snoudenu namerno dozvolila da Snouden napusti poluautonomnu kinesku teritoriju Hongkong, uprkos važećem zahtevu za njegovo hapšenje. Kako je navedeno, taj potez je neosporno naneo štetu američko-kineskim odnosima.

Portparolka kineskog ministra inostranih poslova Hua Čunjing rekla je danas da su takve optužbe neosnovane i neprihvatljive.

Iako se veruje da Snouden traži azil od Ekvadora, nije poznato gde se tačno sada nalazi, jer se u ponedeljak u Moskvi nije ukrcao na let za Kubu.

On smatra da programi nadzora telefonskih poziva i aktivnosti na internet, koje je obelodanio, krše pravo na privatnost američkih državljana. Međutim, američke vlasti navode da su ti programi sprečili najmanje 50 planiranih teroristički napada širom sveta od 11. septembra 2001. do danas.
XS
SM
MD
LG