Linkovi

Putin: Ekonomija će se oporaviti


Ruski predsednik Putin na konferenciji za novinare u Moskvi, 18. decembra 2014.
Ruski predsednik Putin na konferenciji za novinare u Moskvi, 18. decembra 2014.

U obraćanju naciji pred kraj godine, Putin je ukazao da su zapadne sankcije odgovorne za 25 do 30 posto aktuelne finansijske krize. Kada je reč o ukrajinskoj krizi, izjavio je da želi da Ukrajina ostane jedan politički entitet.

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže kako je uveren da će se posustala ekonomija Moskve povratiti u roku od dve godine i da će se rublja stabilizovati, posle dramatičnog pada vrednosti te valute.

Obrativši se naciji na konferenciji za štampu krajem godine, Putin je rekao da bi ekonomija mogla da se oporavi brže ukoliko se „spoljni faktori“ promene na bolje. Putin je istakao da su rezerve valute u zemlji dovoljne da održe ekonomiju u stabilnom stanju.

Vrednost rublje je jutros porasla pred Putinov govor.

Ruska valuta je dostigla najniži nivo u utorak, što je navelo rusku Centralnu banku da pruži uveravanja bankama i finansijskim kompanijama da će obezbediti dodatni kapital ukoliko se to pokaže neophodnim. U jednom momentu dolar je vredeo 80 rublji. Rublja je ove godine izgubila gotovo 60% vrednosti u odnosu na ključne zapadne valute.

Rusija je pogodjena zapadnim sankcijama uvedenim nakon ruske aneksije Krima u martu.

Putin je ukazao da su sankcije odgovorne za 25 do 30 odsto aktuelne finansijske krize.

Osvrnuvši se na ukrajinsku krizu, Putin je izjavio da želi da Ukrajina ostane jedan politički entitet. Izrazio je nadu da bi kriza mogla da bude rešena mirovnim razgovorima i nagovestio da bi Kijev i pobunjenici u istočnoj Ukrajini, koje podržava Moskva mogli da obave razmenu zatvorenika pre Božića.

XS
SM
MD
LG