Linkovi

Putin: Rusija nema veze sa hakovanjem DNC


Ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu Blumbergu
Ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu Blumbergu

Rusija nije ni na koji način umešana u hakovanje kompjutera američkog Demokratskog nacionalnog komiteta, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za Blumberg.

Hiljade mejlova i dokumenata komiteta hakovane su ranije ovog leta, posle čega su usledile žalbe da je DNC pružio privilegovani tretman Hilari Klinton u odnosu na njenog demokratskog rivala Bernija Sandersa dok su se borili za predsedničku nominaciju svoje stranke. Posle procurelih mejlova, predsednica komiteta i članica Predstavničkog doma Debi Vaserman Šulc podnela je ostavku.

Ruski predsednik kaže da se, fokusiranjem na pitanje ko je odgovoran za hakovanje propušta suština.

"Zar je zaista važno ko je hakovao podatke iz kancelarije izbornog štaba Hilari Klinton? Da li je to bitno? Važan je sadržaj koji je pružen javnosti, i to bi trebalo da bude tema razgovora. Nema potrebe da se odvraća pažnja javnosti sa suštine problema tako što se ističu manja pitanja u vezi sa potragom za odgovornim za hakovanje. Ali želim da vam još jednom kažem – ne znam ništa o tome, i na državnom nivou, Rusija to nikada nije uradila.”

Putin je takodje negirao navode Blumberga da je hakovanje bilo pokušaj Rusije da utiče na ishod američkih predsedničkih izbora. On je to demantovao, navodeći da bi takav potez zahtevao dubinsko poznavanje američke politike.

Ruski predsednik dao je ovaj intervju samo dva dana pre nego što se svetski lideri, uključujući samog Putina i predsednika Obamu, sastanu na samitu Grupe 20 u Kini.

XS
SM
MD
LG