Linkovi

Separatisti oborili ukrajinski helikopter


Ruski predsednik Vladimir Putin na zasedanju predsedničkog saveta za nauku i obrazovanje, u Kremlju, 23. juna 2014.

Proruski separatisti oborili su ukrajinski vojni helikopter, samo dan pošto su pobunjenici pristali na jednonedeljni prekid vatre sa ukrajinskom vladom.

Portparol ukrajinske vojske saopštio je da je helikopter oboren blizu istočnog grada Slovjanska i da je poginulo svih devet osoba u njemu. U medjuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da proglašenje prekida vatre u istočnoj Ukrajini nije dovoljno da bi se izašlo iz krize.

Ruski predsednik Vladimir Putin tokom današnje posete Austriji izjavio je da, posle prekida vatre izmedju ukrajinske vlade i pobunjenika, moraju da uslede sadržajni pregovori kako bi se garantovala prava ruske manjine.

"Predsednik Porošenko je predložio prekid vatre i pokazao spremnost za mirovni proces. Po mom mišljenju, što sam mu i rekao, ono što je do sada uradjeno nije dovoljno da se izadje iz krize. Ako samo kažete da zaustavljate borbene operacije na sedam dana, posle čega će oni koji se ne razoružaju biti uništeni – to nije put ka miru. No, to je bar značajan korak u pravom smeru. Nadamo se da će prekid vatre biit produžen i taj period iskorišćen za sadržajne razgovore.”

Putin je ranije danas zatražio od Saveta Federacije da opozove odluku kojom mu je u martu dato ovlašćenje da uputi rusku vojsku u Ukrajinu, u cilju zaštite ruske manjine. On je medjutim u Beču istakao da ta odluka ne znači da će Rusija prestati da štiti interese svoje manjine.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozdravio je taj potez, a iz njegovog kabineta je saopšteno da ga vidi kao prvi praktični korak predsednika Putina u smeru podrške mirovnom planu.

Iz Bele kuće je saopšteno da Vašington pozdravlja Putinovo prihvatanje prekida vatre u Ukrajini ,ali očekuje opipljive korake u deeskalaciji krize, poput prekida podrške separatistima. Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Baroso, izjavio je da je Evropska unija spremna da podrži novi mirovni plan Rusije i Ukrajine.

“Spremni smo da pomognemo ovaj mirovni plan i pozivamo sve strane da iskoriste tu priliku za deeskalaciju krize i okončanje nasilja u ovoj tragediji”.

Inače, uoči posete ruskog predsednika Beču, Austrija i Rusija potpisale su sporazum o izgradnji austrijskog dela gasovoda Južni tok, uprkos protivljenju Evropske unije tom projektu.
XS
SM
MD
LG