Linkovi

Bela kuća priprema nov predlog da oslobodi Evana Gerškoviča iz zatvora u Rusiji


Evan Geršković na saslušanju u Moskvi
Evan Geršković na saslušanju u Moskvi

Bela kuća je saopštila da priprema novi predlog Rusiji da obezbedi oslobađanje novinara Evana Gerškoviča i još jednog zatvorenog Amerikanca.

„Radimo na tome da vidimo šta možemo da uradimo da predložimo nešto što bi imali uspeha“, rekao je novinarima portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kremlj je odbacio prethodni predlog. Reporter Vol strit žurnala Gerškovič je u zatvoru od marta zbog optužbi za špijunažu koje on, njegova medijska kuća i američka vlada oštro negiraju. Gerškovičevo zatvaranje odražava dugogodišnje kršenje slobode štampe od strane Moskve, kažu stručnjaci.

Drugi Amerikanac je Pol Vilan, bivši američki marinac koji je uhapšen u Moskvi 2018. i trenutno služi 16 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu koje on i američka vlada negiraju.

„Uvek osetimo olakšanje kada vidimo znake da vlada radi na oslobađanju Evana i Pola. Nadamo se da će ti napori uskoro uroditi plodom“, rekao je za Glas Amerike Pol Beket, pomoćnik urednika Žurnala. Beket vodi kampanju novina da obezbedi Gerškovićevo oslobađanje.

Vest iz Bele kuće stigla je dan nakon što je državni sekretar Entoni Blinken rekao da Vašington „veoma aktivno radi“ na obezbeđivanju oslobađanja Gerškovića i Vilana.

„Što se tiče Rusije i Evana i Pola Vilana, sve što mogu da kažem je sledeće: mi veoma aktivno radimo na tome i pokušaćemo na sve načine da vidimo da li ne možemo da pronađemo pravi način da ih vratimo kući - i da ih vratimo kući što je pre moguće“, rekao je Blinken tokom konferencije za novinare na kraju godine.

Stejt department je ranije ovog meseca saopštio da je Rusija odbacila značajan predlog za oslobađanje Gerškovića i Vilana. Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje rekao da Moskva želi da postigne dogovor sa Vašingtonom o oslobađanju Gerškovića i Vilana.

„Želimo da postignemo dogovor, a ti sporazumi moraju biti obostrano prihvatljivi i moraju odgovarati obema stranama. Imamo kontakte sa našim američkim partnerima u vezi s tim i dijalog je u toku“, rekao je Putin u svom prvom javnom obraćanju o Gerškoviću.

Žurnal je u septembru objavio da Moskva traži povratak ruskog ubice Vadima Krasikova, koji je trenutno u zatvoru u Nemačkoj, verovatno u zamenu za Gerškoviča i Vilana. Najavljujući u sredu razmenu zatvorenika sa Venecuelom, predsednik SAD Džo Bajden je u saopštenju rekao da će njegova administracija nastaviti da daje prioritet oslobađanju zatočenih Amerikanaca.

Takođe smo fokusirani na oslobađanje talaca u Gazi i nezakonito zatočenih Amerikanaca širom sveta, uključujući Evana Gerškoviča i Pola Vilana“, naveo je Bajden u saopštenju.

Pojnter institut je proglasio Gerškovicča za medijsku ličnost godine.

„Gerškovič je simbol za to koliko je opasno biti novinar, ali takođe pruža inspiraciju, pokazujući da postoje oni koji su spremni da posvete svoje živote otkrivanju istine koju ceo svet vidi“, naveo je Pojnter objavljujući priznanje.

Geršković će ostati u pritvoru najmanje do 30. januara dok čeka na suđenje. Preti mu do 20 godina zatvora.

Međutim, u ovim nedavnim izjavama najviših američkih lidera o oslobađanju Gerškoviča i Vilana nije bilo spominjanja novinarke Alsu Kurmaševe. Dvojna američko-ruska državljanja je u zatvoru u Rusiji od oktobra. Urednica u sestrinskoj kući Glasa Amerike, Radiju Slobodna Evropa, Kurmaševa je optužena da se nije registrovala kao strani agent i da je širila lažne informacije o ruskoj vojsci.

Kurmaševa i njena medijska kuća odbacuju optužbe, za koje je kombinovana maksimalna kazna od 15 godina. Porodica i medijska kuća Kurmaševe, kao i organizacije za slobodu štampe, nedeljama su pozivali američki Stejt department da je proglasi nezakonito pritvorenom, što bi otvorilo dodatne resurse za obezbeđivanje njenog puštanja na slobodu.

I Gerškovič i Vilan su proglašeni za nezakonito pritvorene. Kurmaševa je u maju otputovala u Rusiju zbog hitne porodične situacije. Kada je u junu pokušala da napusti zemlju, oduzeti su joj pasoši i čekala je da budu vraćeni kada je privedena u oktobru. Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na molbu Glasa Amerike za komentar.

XS
SM
MD
LG