Linkovi

Putin: Ne budite strogi prema Pusi rajot


Pusi rajot

Ruski predsednik Vladimir Putin pred odlazak iz Londona rekao da sud ne bi trebalo da bude previše strog prema pankerkama Pusi rajot.

Svetska javnost je već nedeljama podeljena oko hapšenja ruskih pankerki “Pusi rajot”. Zaštitnici ljudskih prava ocenjuju da suđenje nije fer, slavne ličnosti tvituju zahteve za njihovo oslobađanje, a čak je i sam ruski predsednik Vladimir Putin uputio poziv ruskim vlastima da ne budu previše stroge prema članicama “Pusi rajota”.

Poziv ruskog predsednika, Vladimira Putina da pankerkama ne bi trebalo oštro suditi, probudilo je nade advokata da bi Nadežda Tolokonikova, Marija Aljočina i Jekaterina Samuzevič mogle da izbegnu dugačku zatvorsku kaznu. Tri 20-ogodišnjakinje su na suđenju zbog kontroverznog nastupa u crkvi Hrista spasitelja gde su pevale i molile se za kraj političke vladavine Vladimira Putina, što je uvredilo mnoge vernike. Članice benda “Pusi rajot” optužene su za “huliganizam iz verske mržnje”, a njihovi advokati smatraju da su počinile samo običan prekršaj.

Putinov komentar tokom posete Londonu, protumačen je kao mogućnost da pankerke izbegnu maksimalnu zatvorsku kaznu od 7 godina.

“Nadam se da će sud doneti ispravnu, dobro utemeljenu odluku. Nema ničeg dobrog u vezi sa tim", rekao je ruski predsednik.

Govoreći posle sastanka sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom sa kojim je odgledao takmičenje u džudou na Olimpijskim igrama, Putin je pred odlazak iz Londona rekao da bi te devojke bile suočene sa kaznom po kratkom postupku da su izvele sličan performans u Izraelu ili u nekoj muslimanskoj oblasti na ruskom Kavkazu.

“Da su te devojke oskrnavile nešto u Izraelu – tamo su neki dosta jaki momci i bilo bi im teško da izađu odatle. Ili da su otišle na Kavkaz, ne tako daleko, i oskrnavile neko muslimansko mesto, ne bismo imali vremena da im pružimo zaštitu. Ipak, ne mislim da bi trebalo previše strogo da im se sudi zbog ovoga. Nadam se da će izvući pouku iz toga. Ali na kraju, sud je taj koji će doneti krajnju odluku”, zaključio je Putin.

U međuvremenu, pristalice “Pusi rajota” protestuju ispred Hamovničeskog suda u Moskvi gde je u toku ispitivanje svedoka optužbe. Tri članice se već pet meseci nalaze u istražnom zatvoru. Pankerke se u svojoj odbrani pozivaju na slobodu izražavanja.
XS
SM
MD
LG