Linkovi

Putin izneo predlog za prekid vatre u Ukrajini - Kijev kaže da je neprihvatljiv


Putin na sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Putin na sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da će "momentalno" narediti prekid vatre u Ukrajini i početi pregovore sa Kijevom ako se ukrajinske snage povuku iz četiri regiona koje je Moskva anektirala 2022. i obustave planove da se priključe NATO-u.

Takav predlog nije prihvatljiv za Kijev, koji želi da se pridruži alijansi i zahteva da se Rusija povuče sa ukrajinske teritorije.

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, objavio je na društvenim mrežama da u Putinovom predlogu nema ništa novo i da je reč o "puno puta ponovljenim uslovima agresora".

"Nema tu ničeg novog, nikakvog stvarnog predloga za mir, niti želje da se okonča rat. Ima želje da se ne plati za ovaj rat, i da se nastavi u novom obliku. Kompletna prevara", napisao je na Eksu.

Putinova izjava usledila je posle sastanka Grupe 7 u Italiji i uoči mirovnog samita za Ukrajinu u Švajcarskoj kojem će prisustvovati brojni svetski lideri, ali ne i ruski predsednik. Takođe, SAD i Ukrajina su potpisale 10-godišnji bezbednosni ugovor.

Putin je samit u Švajcarskoj ocenio kao skup čiji je cilj da "svakome skrene pažnju i diskusiju o Ukrajini skrene na pogrešan kolosek". Rusija je u februaru 2022. počela invaziju ma Ukrajinu, a borbe su uglavnom fokusirane na istok i jug zemlje.

Ruski predsednik kaže da je njegov predlog usmeren ka "finalnom rešenju konflikta u Ukrajini, a ne zamrzavanju sukoba", i naglasio da je Kremlj spreman da bez odlaganja počne pregovore.

Širi zahtevi su i da Ukrajina prizna Krim kao deo Rusije, da ostane u ne-nuklearnom statusu, da ogranči upotrebu vojne sile i zaštiti interese populacije koja govori ruskim jezikom. Sve bi to trebalo da bude deo "fundamentalnih međunarodnih dogovora" i sankcije protiv Rusije bi trebalo da budu ukinute, rekao je Putin.

Putin je poručio da je, ako Kijev i zapadne zemlje odbiju ovu ponudu, "nastavak krvoprolića njihova politička i moralna odgovornost".

Tokom rata, Kremlj je ponavljao da je spreman za pregovore i krivio Kijev i Zapad da podrivaju njegove pokušaje da okonča konflikt.

U petak je Putin otišao korak dalje i tvrdio da ruske trupe nikada nisu imale nameru da napadnu Kijev, iako su se približile gradu.

"U suštini, to nije bilo ništa drugo do operacije da se ukrajiski režim natera na mir. Vojska je trebalo da pogura ukrajinsku stranu da pregovara i nađe prihvatljivo rešenje".

Moskva se iz Kijeva povukla u martu 2022. i opisala to kao gest dobre volje kako su počinjali pregovori dve strane, ali povlačenje se dogodilo zbog žestokog ukrajinskog otpora.

Putin je tada tvrdio da je rekao jednom stranom zvaničniku da ne isključuje povlačenje iz Hersonske i Zaporoške oblasti, dokle god Kijev dozvoli Rusiji da održava snažne kopnene veze sa Krimom.

Prema njegovim rečima, taj zvaničnik je trebalo da predlog predoči Kijevu, ali je Kremlj tada anektirao Donjecku i Lugansku oblast pravdajući to samoproklamovanim rezultatima referenduma o pripajanju Rusiji.

XS
SM
MD
LG