Linkovi

Stejt department: Susret Dodika sa Putinom "štetan i kratkovid" potez


Logo Stejt departmenta
Logo Stejt departmenta

VAŠINGTON - Susret predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi je "kratkovid potez koji ne služi interesima građana RS", ocenio je portparol Stejt departmenta za Glas Amerike na bosanskom jeziku.

Dodik i Putin sastali su se u utorak u Moskvi.

“Ni jedna vlada, ni na kojem nivou, ne bi trebalo u ovom trenutku da proširuje saradnju sa Rusijom, dok ta zemlja provodi agresiju protiv Ukrajine", poručeno je iz Stejt departmenta.

"Odluka predsednika RS Milorada Dodika da se sastane s Vladimirom Putinom, dok Rusija u isto vreme otvoreno krši osnove i zakone međunardonog poretka, kao i Dodikova odluka da odlikuje Putina ranije – su kratkovidi potezi koji ne služe interesima gradjana RS", navodi se u odgovoru Stejt departmenta.

Dodik sa Putinom u Moskvi 20. septembar 2022.
Dodik sa Putinom u Moskvi 20. septembar 2022.

Poručuje se i da "staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i bezbednoj budućnosti za građane BiH i RS, prolazi kroz Brisel, a ne Moskvu".

"Stoga smatramo Dodikov put kontraproduktivnim i nadasve štetnim", kažu u Stejt departmentu.

EU: Odnosi sa Rusijom ne mogu biti uobičajeni

Portparol EU Peter Stano je ponovio stav zvaničnika u Briselu da je održavanje bliskih veza sa Rusijom nespojivo sa evropskim putem, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu biti uobičajeni sa Putinovim režimom, u senci ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu", poručio je Stano u pisanom odgovoru za RSE.

"Ne zaboravimo da je Putin taj koji naređuje i nadgleda masovno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i ljudskih prava u Ukrajini, gde Rusija čini zverstva neselektivno gađajući civile i civilnu infrastrukturu, pljačkajući ukrajinsku imovinu i teritorije ili kidnapujući decu”, dodao je Stano.

Briselski portparol je naglasio da EU želi da računa na sve zemlje kandidate kao pouzdane evropske partnere kad su u pitanju zajednički principi, vrednosti, bezbednost i prosperitet.

XS
SM
MD
LG