Linkovi

Putin: Usvajanje ustavnih amandmana uslov razvoja Rusije


Arhiva - Vladimir Putin, predsednik Rusije (REUTERS/Maxim Shemetov)
Arhiva - Vladimir Putin, predsednik Rusije (REUTERS/Maxim Shemetov)

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je usvajanje ustavnih amandmana na referendumu omogućilo uslove za, kako se izrazio, progresivni razvoj Rusije u predstojećim decenijama.

“Potpuno sam uveren da smo, usvajanjem amandamana u vezi sa postojećim Ustavom uradili pravu stvar”, rekao je ruski predsednik, a prenele tamošnje novinske agencije - objavio je Rojters.

"Ojačaće našu naciju i stvoriti preduslov za razvoj”, podvukao je Putin.

Prema podacima ruske Centralne izborne komisije usvajanje ustavnih amandmana podržalo je 77,92 odsto, dok je protiv bilo njih 21,27 procenata.

Jedna od izmena potvrđena tokom jednonedeljnog referenduma je mogućnost da, ukoliko bude reizabran, na funciji predsednika države provede još dva mandata – do 2036. godine.

Među preostalim usvojenim amandmanima su garancije prethodnim predsednicima da će biti izuzeti od krivičnog gonjenja, utvrđivanje reference boga u Ustavu, garancija neotuđivosti penzije, kao i definisanje braka kao zajednice muškarca i žene.

Građani su podsticani da izađu na birališta sprovođenjem kampanja, u okviru kojih su dodeljivani stanovi i druge nagrade, i predstavljani i drugi ustavni amandmani koji su se našli u paketu - koji su ruske vlasti označile reformskim.

Takođe, prema ukazu ruskog predsednika na poslednji dan glasanja - u sredu, odobrena je isplata od 10.000 rubalja ($141) porodicama sa decom.

Glasanje je trajalo od 25. juna do 1. jula - a nadležni su objasnili da je odluka o jednonedeljnom glasanju doneta kao mera predostrožnosti zbog globalne pandemije koronavirusa.

Kritičari referenduma i ustavnih amandamana istakli su da je glasanje bilo nelegalno i nelegitimno, a nezavisne posmatračke grupe da su proces obeležile mnogobrojne nepravilnosti.

Zvanični Kremlj je značajnu podršku amandmanima označio Putinovom pobedom – koji je ukazao da je rusko društvo pokazalo jedinstvo u glasanju za promene.

Pristalice Vladimira Putina pripisuju mu zasluge za jačanje države i ekonomije nakon raspada Sovjetskog Saveza i krize devedesetih godina prošlog veka. Kritičari ukazuju da je oslabio demokratske institucije, marginalizovao političke protivnike, ugušio kritiku i omogućio procvat korupcije.

XS
SM
MD
LG