Linkovi

Članica Pusi rajota počela štrajk glađu


Nadežda Tolokonikova (arhiva)
Nadežda Tolokonikova (arhiva)

Članica ruskog pank benda Pusi rajot prebačena je u samicu pošto je započela štrajk glađu u znak protesta protiv teških uslova u zatvoru i pretnji smrću.

Nadežda Tolokonikova najavila je da počinje štrajk glađu u pismu koje je objavljeno u ponedeljak, a u kojem se navodi da nadležni u Koloniji broj 14 u Mordoviji teraju zatvorenike da rade po 17 sati dnevno. Ona se takođe požalila da je dobila nekoliko pretnji od čuvara i drugih zatvorenika.

Tolokonikova je u pisanoj izjavi navela da je zatvorski sistem osmišljen tako da od osuđenika napravi “nečujne robove” dodajući da su kazne za nepoštovanje pravila obično batine, oduzimanje hrane i vode i zabrana korišćenja toaleta. Članica ženskog pank benda Pusi rajot je navela i da joj je zamenik upravnika zatvora prošlog meseca zapretio rekavši joj da “stvari nikada neće biti loše po nju jer od ovoga nema goreg”.

Tolokonikova je prebačena u samicu u kojoj ima krevet, frižider i toalet. U izjavi agenciji Interfaks, jedan zvaničnik je rekao da Tolokonikova trenutno ne radi i da joj se hrana donosi uprkos tome što štrajkuje glađu dodajući da nadležni pažljivo prate koliko jede.

Nadežda Tolokonikova, 23-godišnja članica ženske pank grupe Pusi rajot je na polovini služenja zatvorske kazne od 2 godine za huliganstvo i versku mržnju na koju je osuđena pošto je sa druge dve članice benda izvela performans u poznatoj ruskoj pravoslavnoj crkvi protestujući protiv vladavine Vladimira Putina.
XS
SM
MD
LG