Linkovi

Dodeljene Pulicerove nagrade 2014.


Među dobtnicima ove godine reporteri Rojtersa, Vašington posta, Gardijana, Boston Glouba ...

U Njujorku su juče objavljeni dobitnici prestižnih Pulicerovih nagrada za novinarstvo, književnost i umetnosti.

Reporteri agencije Rojters, Džejson Sep i Endru Maršal dobili su nagradu za medjunarodno izveštavanje o nasilnim progonima pripadnika muslimanske manjine Rohingja u Burmi.

Vašington post i Gardijan dobili su nagradu za javni servis za otkrivanje programa nadzora američke vlade i objavljivanje hiljada tajnih dokumenata koje je dostavio bivši službenik američke Nacionalne bezbednosne agencije, Edvard Snouden. Izveštavanje o tajnim programima Nacionalne bezbednosne agencije dovelo je do javne debate u Sjedinjenim Državama o zaštiti privatnosti i kasnije navelo administraciju predsednika Obame da imenuje specijalnu komisiju i uvede ograničenja u te programe.

Nagrada za najnoviju vest dodeljena je listu Boston Gloub za izveštavanje o bombaškom napadu na Bostonski maraton, pre tačno godinu dana, dok je nagrada za angažovano izveštavanje dodeljena još jednom Vašington Postu za seriju izveštaja o distribuciji bonova za hranu u Americi.

Dobitnik nagrade za najbolji roman je Dona Tart, za “The Goldfinch", priču o dečaku bez roditelja na Menhetnu, dok je nagrada za dramu pripala pozorišnom komadu Eni Bejker, "The Flick", o zaposlenima u jednom neuspelom bioskopu.
XS
SM
MD
LG