Linkovi

Pudždemon pozvao Katalonce na "mirno suprostavljanje" Madridu


Protest pristalica nezavisnosti u Kataloniji
Protest pristalica nezavisnosti u Kataloniji

Smenjeni katalonski predsednik Karles Pudždemon pozvao je na “mirno suprotstavljanje" odluci Madrida da preuzme vlast nad Katalonijom, nakon što je ta pokrajina formalno proglasila nezavisnost od Španije.

Pudždemon I cela katalonska vlada juče su smenjeni odlukom premijera Marijana Rahoja, koju su nazvali “agresijom s predumišljajem” prema volji naroda Katalonije.

Španski premijer je kao nadležnu za Kataloniju postavio svoju zamenicu, Soraju Saenz de Santamariju, a zakazao je I prevremene izbore u Kataloniji za 21.decembar. Madrid je preuzeo kontrolu I nad katalonskom policijom čiji je šef takođe smenjen. Mere kojima se Kataloniji oduzima autonomija prethodno je odobrio španski Senat, a proistekle su iz člana 155. Španskog ustava.

Evropske zemlje, SAD I Meksiko rekle su da neće priznati katalonsku nezavisnost.

Hiljade ljudi protestovale su u Barseloni u znak podrške nezavisnosti, dok su na ulice Madrida izašli oni koji podržavaju jedinstvenu Španiju.

Madrid je pozvao Karlesa Pudždemona i ostale katalonske lidere da učestvuju na izborima u decembru.

"Daćemo glas Kataloncima na legalnim i slobodnim izborima, a ne takozvanom referendumu koji je nezakonit. Tako poručujemo Kataloncima da, ako žele da glasaju i ostvare svoje pravo, to treba da urade u skladu sa zakonom", rekao je portparol španske vlade Injigo Mendes de Vigo.

XS
SM
MD
LG