Linkovi

Rahoj raspustio katalonsku vladu i raspisao izbore za 21. decembar


Španski premijer Marijano Rahoj
Španski premijer Marijano Rahoj

Parlament Katalonije I formalno je izglasao nezavisnost tog regiona od Španije, iako za takav predlog nisu glasali poslanici najvećih partija. Ubrzo potom, gornji dom španskog parlamenta, u kojem premijer Marijano Rahoj ima većinu, usvojio je predlog vlade da se aktivira član 155.ustava kojim se Katalonija stavlja pod direktnu vlast Madrida. U skladu s tim, Španija je raspustila katalonsku regionalnu vladu I parlament I zakazala prevremene izbore za 21.decembar.

Katalonija je rekla zbogom Španiji nakon što je regionalni parlament glasao za formalno proglašenje nezavisnosti. Ali, koliko će se daleko otići I dalje je neizvesno. Predstavnici nekoliko najvećih španskih partija - Socijalističke i Narodne partije kao i stranke Siudadanos izašli su iz sale u znak protesta pre glasanja, tako da su glasale samo pristalice nezavisnosti.

Gornji dom španskog parlamenta u kojem premijer Rahoj ima većinu - Senat, odobrio je aktiviranje člana 155. ustava kojim se uspostavlja direktna vlast Madrida nad Katalonijom. Član 155. nije upotrebljavan nikada ranije.

Katalonci izlaze na ulice, kao što čine već nedeljama. Na ulicama Barselone protestuje hiljade pristalica nezavisnosti.

Protesters shout slogans during a rally outside the Catalan parliament in Barcelona, Spain, Friday, Oct. 27, 2017. (AP Photo/ Emilio Morenatti)
Protesters shout slogans during a rally outside the Catalan parliament in Barcelona, Spain, Friday, Oct. 27, 2017. (AP Photo/ Emilio Morenatti)

Vlada SAD saopštava da je “Katalonija ingtegralni deo Španije I da podržava sve napore španske vlade da naciju zadrži ujedinjenom”.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je rekao da “ne želi situaciju u kojoj bi EU imala 95 država I da se moraju izbeći dodatni raskoli I pukotine jer ih već ima dovoljno.”

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštava da će Brisel i dalje razgovarati samo sa španskom vladom, i savetuje da obe strane umesto sile izaberu dijalog.

XS
SM
MD
LG