Linkovi

Psi prepoznaju ljudske emocije


Psi su tokom istraživanja uspešno povezivali veseo glas a fotografijom vesele osobe i ljutiti glas s fotografijom namrgođene osobe što dokazuje da su psi sposobni da analiziraju vezu između dva osećanja i da povežu te dve informacije.

Da li nekada pomislite da vaš pas zna kako se osećate? Sada su naučnici sa u Britaniji i Brazilu dokazali da čovekov najbolji prijatelj zaista razume svog gospodara i tačno zna kada je srećan ili neraspoložen tako što ga gleda i na osnovu intonacije glasa.

Naučnici su postavili sedamnaest domaćih pasa ispred fotografija ljutitih i nasmejanih lica koje su kombinovali zvukovima nervoznih i veselih glasova. Sedamnaest domaćih pasa je učestvovalo u eksperimentu. Pokazane su im fotografije osobe koja izgleda srećno ili tužno, a fotografija je propraćena veselim ili tužnim glasom. Životinje su to slušale na nepoznatom jeziku.

“Želeli smo da utvrdimo da li psi mogu da povežu emocije izraza lica sa intonacijom ljudskog glasa”, kaže Natalia De Suza sa Univerziteta San Paolo u Brazilu.

Psi su uspešno povezivali veseo glas a fotografijom vesele osobe i ljutiti glas s fotografijom namrgođene osobe što dokazuje da su psi sposobni da analiziraju vezu između dva osećanja i da povežu te dve informacije. Pri tome psi nisu poznavali osobe sa fotografija ni njihove glasove.

“Kada bi čuli pozitivan, veseo glas zadržavali bi pogled na veselom izrazu lica, bez obzira da li se radi o čoveku ili psu. Kada bi čuli tužan ili ljut glas, gledali bi duže u ljutit lik”, navodi De Suza.

Naučnici veruju da psi imaju urođenu sposobnost kombinovanja emotivnih znakova, ali da je to možda rezultat 30 hiljada godina stare veze i posebnog odnosa ljudi i pasa. Naučni tim sada želi da proširi eksperimete i vidi kako psi reaguju na neke druge emocije ljudi.

“Mogli bismo da vidimo da li psi, u svojim reakcijama na ljudske emocije, mogu da koriste process percepcije koji liči na ljudsku percepciju”, kaže Kun Guo sa Univerziteta Linkoln u Britaniji.

Međutim kakvi god da su zaključci naučnih istraživanja, mnogi vlasnici pasa već odavno znaju da njihovi četvoronogi prijatelji osećaju i bez greške reaguju na njihove emocije.

XS
SM
MD
LG