Linkovi

Prvo glasanje za Generalnog sekretara UN


Danas je u Savetu bezbednosti obavljena prva runda tajnog glasanja za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Savet nezvanično proverava stepen entuzijazma, koji uživa svaki pojedinačni kandidat sa "ohrabruje", "obeshrabruje" ili "bez mišljenja".


Kandidati koji su dobili lošu ocenu mogli bi već u ovoj fazi da razmotre povlačenje svoje kandidature. Nezvanično se navodi da su posle prvog kruga favoriti Portugalac Antonio Gutiereš, bivši Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice i Danilo Tirk, bivši predsednik Slovenije. Dobro su prošli i bivša direktorka Uneska, Irina Bokova iz Bugarske i bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Bokova i Jeremić su dobili ukupno po devet glasova, ali je Bokova ocenjena sa više "ohrabrujućih" glasova." Na poslednjem mestu su Crna Gora, Makedonija i Moldavija, a ni Hrvatska nije dobro prošla.

Među ukupno 12 prijavljenih kandidata su dve ćerke bivših predsednika od kojih je jedna ćerka farmera, poklonik istorije, bivši predsednik, počasni građanin Timbuktua i asortiman ministara inostranih poslova - svi oni žele da budu sledeći generalni sekretar Ujedinjenih nacija. Prvi put, polovina njih su žene, dok se više od 50 zemalja članica se zalaže da ovog puta bude izabrana žena

Istočna Evropa se, inače, nada da će jedan od njenih osam kandidata prevladati, jer nikada do sada taj deo sveta nije imao svog šefa svetske organizacije.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti- Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Države – mogu da upotrebe pravo veta prilikom treće poslednje runde glasanja odnosno ocenjivanja kandidata, što znači da mogu da izbace kandidata kojeg ne vole. Dakle, iako ne mogu da nametnu svog kandidata, mogu stavljanjem veta da spreče tuđe kandidate.

XS
SM
MD
LG