Linkovi

Tramp i Abas će raditi na postizanju bliskoistočnog mirovnog dogovora


Predsjednik Donald Tramp obećao je da će pomoći u postizanju sporazuma između Izraela i Palestinaca, ali nije ponudio plan za prekid zastoja u mirovnim pregovorima. Tramp se u Bijeloj kući prvi put sastao sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, koji je naglasio da je vrijeme da Izrael okonča okupaciju njegove zemlje.

Bijela kuća, kako je u obraćanju medijima sa palestinskim liderom najavio predsjednik Donald Tramp, počinje proces između Izraelaca i Palestinaca koji bi mogao da dovede do mira. Međutim, Tramp nije iznio detalje tog procesa.

“Cijeli život sam slušao kako je možda najteže postići dogovor između Izraelaca i Palestinaca. Hajde da vidimo da li možemo da dokažemo da to nije tačno”, rekao je Tramp.

Tramp je obećao da će uraditi sve što je potrebno da se postigne bliskoistočni mirovni sporazum.

“Riješen sam da radim sa Izraelom i Palestincima na postizanju sporazuma, koji međutim Sjedinjene Države ili bilo koja druga zemlja ne mogu da nametnu. Palestinci i Izraelci moraju da rade zajedno na postizanju dogovora koji im omogućava da žive, vjeruju i prosperiraju u miru. Uradiću sve što je potrebno da omogućim sklapanje dogovora, da budem posrednik, arbitar. Završićemo ovo”, poručio je američki predsednik.

Palestinski predsjednik izrazio je nadu da će mir sa Izraelcima biti zasnovan na viziji dvije države, na osnovu granica iz 1967. godine, što je Izrael ranije odbacio.

"Vrijeme je da Izrael okonča okupaciju našeg naroda i zemlje. Posle 50 godina, mi smo jedini narod u svijetu, koji i dalje živi pod okupacijom. Želimo da dostignemo slobodu, dostojanstvo, pravo na smoopredeljenje i želimo da Izrael prizna palestinsku državu, kao što palestinski narod priznaje Izrael“, istakao je Mahmud Abas.

Palestinski lider dodao je da vjeruje da on i Tramp mogu da budu istinski partneri u postizanju istorijskog mirovnog dogovora.

“Gospodine predsjedničke, vi ste odlučni i želite da se to ostvari. Dobijamo novu šansu, novi horizont koji bi nam omogućio da postignemo mir”, rekao je Abas.

Nekoliko minuta kasnije, na početku radnog ručka Tramp je rekao Abasu da postizanje mirovnog dogovora možda neće biti toliko teško koliko su ljudi mislili.

“Vjerujemo da je Izrael spreman. Vjerujemo da ste vi spremni i ako ste oboje spremni, postići ćemo dogovor.”

Američki predsednik bi krajem maja trebalo da otputuje u zvaničnu posetu Izraelu.

XS
SM
MD
LG