Linkovi

Prvi vazdušni napad na ID iz Turske


Američki vojni avion poleće iz vazdušne baze Incirlik na jugu Turske (arhivski snimak)

Pentagon je saopštio da su američke snage u Turskoj izvele svoj prvi vazdušni napad protiv boraca Islamske države u Siriji.

Američki vojni zvaničnici izjavili su da je prvi prekogranični napad iz Turske izveden bespilotnom letelicom danas, istog dana kada su američki dronovi i druge vojne letelice počele da stižu u vazduhoplovnu bazu na jugu Turske.

Saradnju Sjedinjenih Država i Turske u tom pogledu prethodno je najavio i turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu koji je istakao da bi jedna obimna bitka protiv ekstremista mogla da smanji pretnju koju Islamska država predstavlja za snage umerene opozicije u građanskom ratu u Siriji.

Čavušoglu je to rekao tokom razgovora sa državnim sekretarom Džonom Kerijem na marginama sastanka ASEAN-a u Kuala Lumpuru u Maleziji.

Keri i Lavrov o Islamskoj državi

Keri je o Islamskoj državi razgovarao i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Mediji su preneli izjavu Lavrova da ekstremistička grupa Islamska država predstavlja zajedničku pretnju za sve zemlje u regionu. Medjutim, Lavrov je takodje rekao da ne postoji zajednički pristup borbi protiv islamskih ekstremista zbog, kako se izrazio, zastoja u odnosima izmedju različitih frakcija u Siriji, uključujući neke pobunjeničke grupe.

Keri i Lavrov su saopštili da će zvaničnici dve zemlje nastaviti da se sastaju i razgovaraju o suočavanju sa pretnjom Islamske države. Moskva je do sada podržavala vladu sirijskog predsednika Bašara al Asada, dok Vašington podržava umerene sirijske pobunjenike koji se bore protiv snaga Asadove vlade.

XS
SM
MD
LG