Linkovi

Pozitivne ocene u nacrtu rezolucije o Srbiji


U spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta održana je prva rasprava o novoj rezoluciji o Srbiji. U najkraćem, nacrt rezolucije, koji potpisuje izvjestilac za Srbiju, Dejvid Mekalister, daje pozitivnu opštu ocjenu - zemlja je na pravom putu približavanja EU a dokaz za to, pored ostalog je i šest otvorenih poglavlja završnih pregovora o prijemu.

Prvo čitanje rezolucije o Srbiji, koja će se na glasanju Evropskog parlamenta naći na proljeće, ukazalo je na pozitivne ocjene kakve ima zvanični Beograd za učinjeno protelkle godine...

"Ključna poruka moga izvještaja je da je Srbija na putu prema EU, imamo šest otvorenih pogllavlja i želio bih da ohrabrim vlasti u Srbiji da nastave sa proevropskom orjentacijom i politikom, mnogi od nas u Briselu smo spremni da pomognemo Srbiji na tom putu", kaže Dejvid Mekalister, izvestilac EP za Srbiju. On ističe pokazatelje ekonomskog oporavka i rasta, evropsku opredjeljenost Beograda, kao i regionalnu saradnju i rad na pomirenju.

"Želeli bismo da vidimo da Srbija nastavi borbu protiv korupcije, da nastavi reforme koje za cilj imaju jačanje vladavine prava, želeli bismo da budu garantovane slobode govora i medija u zemlji, i da lideri u zemlji budu svjesni da je napredak u pregovorima u uskoj vezi sa rovodjenjem vladavine zakona ali posebno, sa normalizacijom odnosa sa Kosovom”, kazao je Mekalister.

Rok za podnošenje amandmana na nacrt rezolucije je deset dana i izvjestitelj očekuje brojne sugestije svojih kolega, medju njima, kako kaže, najviše očekuje amandmana kolega iz Hrvatske. Glasanja o novoj rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji planirano je za mart ove godine.

XS
SM
MD
LG