Linkovi

Protesti u Kelnu zbog seksualnih napada


Transparent sa protesta u Nemačkoj na kojem piše "Izbeglice/silovatelji nisu dobrodošli", Keln 9. januar 2016.
Transparent sa protesta u Nemačkoj na kojem piše "Izbeglice/silovatelji nisu dobrodošli", Keln 9. januar 2016.

Novogodišnji seksualni napadi i pljaćke za koje se okrivljuju muškarci severno-afričkog i arapskog porekla, pojačali su pozive za veću kontrolu imigracione politike Nemačke.

Stotine ultradesničarskih demonstranata okupile su se u Kelnu, u Nemačkoj, u znak protesta protiv seksualnih napada i pljački koje su se dogodile tokom dočeka Nove godine u tom gradu.

Napadi, za koje se okrivljuju muškarci severno-afričkog i arapskog porekla, pojačali su pozive za veću kontrolu imigracione politike Nemačke.

Stotine pristalica antiimigracionog pokreta Pegida nosile su zastave i transparente, dok su u blizini odražni odvojeni protesti levičara i grupe koja je protestovala protiv nasilja nad ženama.

Stotine policajaca raspoređene su u blizini glavne železničke stanice u Kelnu, a prijavljeni su i manji sukobi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel predložila je danas izmene zakona prema kojem bi bilo olakšano odbijanje azila izbeglicama osuđenim za kriminal. Pravo na boravak i proceduru za dobijanje azila moglo bi da bude izgubljeno ako je neko osuđen, ako je na uslovnoj slobodi ili u zatvoru, izjavila je Merkel posle sastanka svoje konzervativne Hrišćansko-demokratske partije.

U noći 31. decembra u Kelnu 121 žena je prijavila kradje, telesne povrede i seksualne napade od strane oko 1.000 uglavnom pijanih muškaraca starosti izmedju 18 i 35 godina.

XS
SM
MD
LG