Linkovi

I dalje protesti u Španiji


Sedmi dan protesta u Španiji zbog nezaposlenosti i državnih mera štednje

Hiljade Španaca oglušile su se o vladinu zabranu protesta koja je stupila na snagu danas i nastavile da demonstriraju zbog visoke nezaposlenosti i slabe ekonomije.

Policija do sada nije intervenisala da spreči proteste koji se ogravaju u svim delovima zemlje, iako su u suprotnosti sa zabranom političkih aktivnosti dan pre izbora. Juče je bio poslednji dan kampanje i danas je po zakonu na snazi izborna ćutnja.

Demonstranti u Madridu na kratko su ućutali kada je zabrana stupila na snagu, a neki od njih stavili su trake na usta da pokažu kako su prečeni da govore. međutim, zarekli su se da će nastaviti proteste koji su počeli pre šest dana.

Očekuje se da španska vladajuća Socijalistička partija doživi teške gubitke na predstojećim izborima, špre svega zbog ekonomskih problema sa kojima se zemlja suočava, nemogućnošću da se izađe na kraj sa recesijom i otvore nova radna mesta. Nezaposlenost u Španiji dostigla je 21,3 odsto, što je najviše od svih zemalja Evropske unije percent, a kada je reč o mladima, od 18 do 25 godine, nezaposlenost je neverovatnih 45 procenata.

Očekuje se da opozicionala Narodna stranka ostvari dobitke na lokalnim i regionalnim izborima, što bi moglo da joj omogući i povratak na vlast na opštim izborima u martu 2012.

Uglavnom mirne demonstracije mladi Španci organizuju mahom preko društvenih medija poput "Tvitera" i tvrde da su ih inspirisali učesnici protesta u Egiptu i Tunisu, koji su uspeli da sruše svoje režime.

XS
SM
MD
LG