Linkovi

Protesti u Jemenu


Najveće građanske demonstracije protiv grupe Huti, koja kontroliše Jemen, danas u Sani
Najveće građanske demonstracije protiv grupe Huti, koja kontroliše Jemen, danas u Sani

Dva dana posle ostavke predsednika i vlade, građani izašli na ulice da izraze nezadovoljstvo zbog pobunjenika iz grupe Huti...

Hiljade građana Jemena izašle su na ulice u znak protesta zbog šiitskih pobunjenika iz grupe Huti, dva dana posle ostavke predsednika i vlade te zemlje.

Očevici navode da su demonstranti marširali od trga u blizini Univerziteta u Sani prema zgradama u prestonici u kojima su boravili lidera zemlje.

Visoki američki bezbednosni zvaničnici juče su saopštili da su američke protivterorističke operacije u toj zemlji suspendovane zbog pada vlade, koja je imala američku podršku. Izvori bliski situaciji navode da su zbog ostavke predsednika Abd Rabuha Mansura Hadija i vlade premijera Kaleda Bahaha američke protivterorističke operacije u Jemenu - "paralisane". Agencija Rojters navodi izjave trojice američkih zvaničnika da prekid operacija obuhvata i prestanak napada bespilotnim letelicama. Još nije jasno koliko će suspenzija trajati.

Američke snage sarađuju sa službom bezbednosti u Jemenu prateći al-Kaidu na Arabijskom poluostrvu. Međutim, zvaničnici su kasno sinoć izjavili da je najveći deo te obaveštajne operacije sada pod kontrolom šiitskih pobunjenika, poznatih kao Huti, koji su u četvrtak zauzeli ključne vladine zgrade i primorale vladu na ostavku.

Pobunjenici iz grupe Huti takođe smatraju al-Kaidu na Arabijskom poluostrvu za neprijatelje.

XS
SM
MD
LG