Linkovi

Zaoštrava se kriza u Jemenu


Pripadnici plemena Huti u jemenskoj prestonici Sani
Pripadnici plemena Huti u jemenskoj prestonici Sani

Politička neizvesnost i dalje vlada u Jemenu, čiji parlament bi navodno u nedelju trebalo da odluči da li će da prihvati ostavku predsednika Abeda Rabu Mansura Hadija.

Predsednik Hadi, premijer Kaled Bahah i njegov kabinet podneli su juče ostavke nakon što su pobunjenici iz plemena Huti zauzeli ključne državne pozicije u prestonici Sani, zahtevajući promene nacrta ustava.

Širom Jemena održani su protesti protiv Huta i u znak podrške toj manjini, ali je prema izveštajima situacija u Sani bila relativno mirna. Izaslanik Ujedinjenih nacija Džamal Bemonar juče je rekao da politička kriza može da se bude rešena samo poštovanjem ranijeg sporazuma o podeli vlasti i okončanju nasilja.

Američki državni sekretar Džon Keri,koji prisustvuje Svetskom ekonomskom forumu u Švajcarskoj, izrazio je zabrinutost zbog bezbednosne situacije u Jemenu. Sjedinjene Države najavile su da će smanjiti osoblje u ambasadi u Sani, ali da je neće zatvoriti. Jemen je ključni američki saveznik u borbi protiv Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, protiv koje su i Huti.

XS
SM
MD
LG