Linkovi

Protesti protiv NATO-a i Trampa u Briselu


Policija privodi jednog od demonstranata na protestu u Briselu

Hiljade levičarskih demonstranata marširalo je u Briselu - i protiv NATO-a i protiv Donalda Trampa. Nekima se dopalo to što je Tramp u početku kritikovao alijansu i da su sada razočarani time što je podržava.

Tramp je tokom kampanje govorio ispravne stvari. Da se Amerika neće mešati u sve probleme na svetu, taj stav mi se dopao. Ali, sada njegovu administraciju pritiskaju i demokrate i republikanci koji ga drže u šaci, pa je promenio svoju politiku i sada je jednako agresivna kao i Obamina", kaže Frans de Megd, jedan od anti-NATO aktivista.

Tramp je stigao u Brisel u momentu kada u celoj Evropi rastu napetosti zbog terorističkog napada u Mančesteru. Atmosfera je zrela za ozbiljnu akciju protiv terorizma.

Napad u Mančesteru je nešto o čemu će, na ovaj ili onaj način, ovde govoriti svi lideri. Zato što je taj napad bio brutalan, namerno su napadnuta deca, mladi ljudi i porodice“, poručio je Jens Stoltenberg, Generalni sekretar NATO-a.

Trampova osnovna poruka predstavnicima zemalja članica je da treba da povećaju svoj finansijski udeo u NATO-u, odnosno da 2% BDP-a izdvoje za odbranu.

Napredujemo. Nakon mnogo godina, naši evropski i kanadski saveznici povećali su potrošnju za odbranu. Prošle godine porasla je za nekoliko milijardi dolara“, ocenjuje Stoltenberg.

Ali, za neke zemlje Zapadne Evrope koje propagiraju socijalnu državu, povećanje budžeta za odbranu će biti teška politička odluka. Na protestu u Briselu, o tome brinu anti NATO aktivisti.

To znači da će ogromne svote novca otići na rat, umesto da se daju za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i slično.“

Samit u Briselu se održava u trenutku kada novoizabrani francuski predsednik Emanuel Makron traži podršku za produženje vanrednog stanja u Franuskoj. Poslednji teroristički napadi u Francuskoj i Britaniji znače da će lideri zemalja članica NATO-a više govoriti o ratu, nego o miru. Što znači da demonstrantima nije dan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG