Linkovi

Ferguson: Ponovo sukob demonstranata i policije


Policijac hapsi učesnika demonstracija u Fergusonu u državi Mizuri, 18. avgust 2014.
Policijac hapsi učesnika demonstracija u Fergusonu u državi Mizuri, 18. avgust 2014.

Neredi u Fergusonu u državi Mizuri i dalje traju, više od dve nedelje pošto je policajac ubio nenaoružanog tinejdžera, crnca. Policija optužuje manju grupu demonstranata za podsticanje nasilja.

Demonstranti i policija ponovo su se sukobili tokom noći u Fergusonu, u državi Mizuri, u jeku višednevne zategnutosti posle ubistva nenaoružanog crnačkog tinejdžera Majkla Brauna od strane belog policajca.

Policija je upotrebila šok bombe i suzavac protiv demonstranata na ulicama Fergusona, koji je potom zapao u haos nakon mirnih protesta. Na policijske oklopne transportere bacani su Molotovljevi kokteli i boce.

Policija tvrdi da je bila izložena teškim napadima, ali nije ispalila nijedan metak. Dvoje ljudi je, kako se izveštava, ranjeno hicima koje su ispalili neki od demonstranata. Izgledalo je da su se demonstranti suprostavili naredjenju policije da se razidju zbog čega je uhapšena 31 osoba

Načelnik državne policije Mizurija, Ron Džonson, rekao je novinarima da su mnogi demonstranti bili mirni, ali da je neznatna manjina pretvorila demonstracije u nasilje.

"Demonstranti su mirni i puni poštovanja. Oni se ne sukobljavaju sa policijom. Oni ne bacaju Molotovljeve koktele. Kriminalci bacaju Molotovljeve koktele, pucaju i dovode u opasnost živote i imovinu", kaže Džonson.

Pripadnici Nacionale garde su bili rasporedjeni u blizini protestnog skupa. Oni su stigli u ponedeljak kako bi ojačali policijske snage nakon višednevnih nasilnih protesta posle ubistva 18-godišnjeg Majkla Brauna 9. avgusta.

Predsednik Obama je rekao da, mada je velika većina gradjana mirno demonstrirala, to nije bio slučaj sa neznatnom manjinom.

"Mada razumem strasti i gnev koji proističu iz smrti Majkla Brauna, podleći tom gnevu tako što ćete pribeći pljački i nošenju oružja ili čak napasti policiju, to samo podiže tenzije i haos. To potkopava pre nego što unapredjuje pravdu", poručio je američki predsednik.

Američki Sekretar za pravosudje, Erik Holder trebalo bi da otputuje u Ferguson u sredu kako bi se informisao o federalnoj istrazi o ubistvu Majkla Brauna.

Holder planira da se sastane sa funkcionerima Sekretarijata za pravosudje i FBI-a u vezi sa istragom, a takodje će se sastati sa liderima zajednice da bi sa njima razmotrio načine da se ponovo uspostavi mir u Fergusonu.

XS
SM
MD
LG