Linkovi

Protest zbog napada na novinarku, EU i SAD očekuju brzu istragu


Protest protiv nasilja nad novinarima, dan nakon ranjavanja istraživačke novinarke Vijesti, Olivere Lakić, isred ulaza zgrade u kojoj živi, u Podgorici, 9. maja 2018.
Protest protiv nasilja nad novinarima, dan nakon ranjavanja istraživačke novinarke Vijesti, Olivere Lakić, isred ulaza zgrade u kojoj živi, u Podgorici, 9. maja 2018.

Nekoliko stotina novinara, nevladinih aktivista, opozicionih lidera i građana protestovalo je danas u Podgorici protiv nasilja nad novinarima, nakon śto je nepoznati napadač sinoc ranio istraživačku novinarku dnevnika Vijesti Oliveru Lakić ispred ulaza u kome živi u jednom od najprometnijih djelova Podgorice.

Direktor Vijesti, Željko Ivanović, optužio je predsjednika Demokratske partije socijalista i novoizabranog predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića i njegovu partiju za stvaranje ambijenta u kome dolazi do brojnih napada na novinare, zbog njihovih čestih izjava u kojima je novinare Vijesti nazivao "fašistima" i "izdajnicima".

"Ovo je pokazarelj što je ova vlast i personalno Milo Đukanović napravio od ovoga društva", rekao je Ivanović i upitao "može li ovo društvo da preživi pet godina pod Đukanovićem" i "bez ijednog slobodnog medija i organizacije". ""Mislim da ovo društvo tone u jednu rupu, u jedan bezdan".

Ivanović je rekao da nije optimista da može doći do nečega pozitivnog u istrazi, naročito nakon svega što se desilo poslije prethodnog napada na Oliveru Lakić.

Ivanović je novinarima rekao da se Lakić "osjeća dobro i da zahvaljuje svima koji su se okupili na protestu, kao i onima koji nisu došli".

On je podsjetio da su o napadu na Lakić izvještavali i svjetski mediji, ali i da "ima medija, koji su ogledalo vlasti, a koji sinoć nisu objavili tu informaciju, ili su je objavili u smislu da se desio maltene neki mafijaški obračun i da je neka O.L. pogođena, ali je van životne opasnosti".

Novinari okupljeni ispred zgrade Vlade u Karađorđevoj ulici u centru glavnog grada nosili su trasparente sa parolama "Stop nasilju", "Za život bez straha", "Situacija je izVanredna", pozivajući vlasti da obezbijede ambijent za nesmetan rad novinara.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, posjetio je danas novinarku Vijesti u bolnici i poručio da je "ovaj brutalni napad apsolutno neprihvatljiv", podsjećajući da je sloboda medija "kamen temeljac svih demokratskih društava".

Orav je istakao da je novinarka Olivera Lakić svoj posao kao istraživački novinar "radila odlično i time podržavala demokratizaciju društva".

"Zato su sada najbitnija pitanja ko je to uradio, zašto je to uradio", rekao je Orav. "Očekujemo odgovore brzo"

Otpravnica poslova američke ambasade u Podgorici, Džudi Kuo, najoštrije je osudila napad na Lakić i poručila da je to "napad na slobodu medija i demokratiju u Crnoj Gori.

"Novinari su čuvari demokratskog sistema i moraju biti zaštićeni", rekla je Kuo. "Snažno podržavamo istragu i oćekujemp da će nadležni organi naći počinioca ovog krivičnog djela. Očekujemo brze rezultate".

XS
SM
MD
LG