Linkovi

Građanski protest u Podgorici


Miodrag Lekić za govornicom tokom današnjeg obraćanja učesnicima protesta u Podgorici
Miodrag Lekić za govornicom tokom današnjeg obraćanja učesnicima protesta u Podgorici

Pristalice nezavisnog kandidata Miodraga Lekića traže poništavanje rezultata predsedničkih izbora i raspisivanje novih

Učesnici građanskog protesta, koji je danas održan u Podgorici, poručili su da neće priznati rezultate predsjedničkih izbora i pozvali predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da raspiše nove.

Skup su, ispred zgrade predsjednika Crne Gore, organizovale pristalice Miodraga Lekića, koje smatraju da predsjednički izbori, na kojima je prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije pobijedio kandidat Demokratske partije socijalista Filip Vujanović, nijesu bili regularni.

Sa skupa je zatraženo da Skupština donese poseban zakon kojim će se poništiti rezultati predsjedničkih izbora koje je saopštila Državna izborna komisija, prema kojima je Vujanović pobjednik.

"Zahtijevamo da na ponovoljenim izborima glasaju svi građani kojima to garantuje Ustav", poručeno je na kraju protesta.

Učesnici protesta zahtijevaju da se krivično-pravno procesuiraju akteri afere Snimak, i da se sprovede parlamentarna istraga u vezi sa zloupotrebom državnih resursa za, kako su kazali, izbornu korupciju.

U zahtjevima se navodi i da Skupština treba da izabere novog vrhovnog državnog tužioca dvotrećinskom većinom, koji bi sproveo preporuke Evropske unije vezane za poglavlja koja se odnose na vladavinu prava.

Organizatori protesta su zahtjeve uputili predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, premijeru Milu Đukanoviću i liderima stranaka vladajuće većine, i dali im rok od deset dana da odgovore na njih.

Oni su poručili da će se građani, ukoliko se u tom roku ne ispune njihovi zahtjevi, okupiti u još većem broju.

Miodrag Lekić je, obraćajući se okupljenim građanima, rekao da se organizatori protesta zalažu za demokratsku Crnu Goru, ocjenjujući da je njegova izborna pobjeda uplašila vlast.

"Nemam pravo da se pomirim sa izbornom krađom jer su pokradeni svi građani, a želim da ovo budu posljednje okupljanje zbog izborne krađe", kazao je Lekić.

On je poručio da će organizatori protesta nastaviti da se bore demokratskim sredstvima za odbranu Ustava, za stabilnost i dostojanstvo institucija i za slobodnu i demokratsku Crnu Goru.

"Nebitno je da li ću ući u kancelariju predsjednika države, bitnije od toga je da se izborimo za Crnu Goru kakva je nekad bila - država časnih, poštenih i slobodnih ljudi", rekao je Lekić, dodajući da će protestni skup biti ponovljen ukoliko bude bilo potrebe.

Okupljenim građanima obratili su se i lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić, funkcioneri Demokratskog fronta Goran Danilović, Milan Knežević, Rifat Vesković i Janko Vučinić i članovi Građanskog kluba.

Skupu je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, a incidenata nije bilo.
XS
SM
MD
LG