Linkovi

Protest u Beogradu i šetnja "putevima Vesićevih ruševina"


Protest za bojkot izbora, u Beogradu, 15. februara 2020. (Foto: Gordana Ćosić, RSE)
Protest za bojkot izbora, u Beogradu, 15. februara 2020. (Foto: Gordana Ćosić, RSE)

Još jedan antivladin protest, posvećen bojkotu predstojećih izbora, održan je u subotu uveče u Beogradu, a građani su se nakon okupljanja ispred Filozofskog fakulteta uputili u protesnu šetnju "putevima Vesićevih ruševina", ka Beogradu na vodi - kako su rekli, "simbolu okupacije".

"Ovo je protest svih nas za bojkot izbora, a mi građani znamo zašto ih bojktujemo", rekla je tokom okupljanja na Platou profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković, jedna od organizatora večerašnjeg skupa.

Ona je poručila da je bojkot predstojećih izbora neophdan, jer glas građana na njima "ne vredi ništa".

"Nećemo na izbore na kojima smo unapred nule, gde se naš glas ne čuje i na kojima nemamo pravo da kažemo bilo šta", kazala je Stojković dodajući dodala da je večerašnji protest posvećen "ikonama korumpirane vlasti", odnosno rupama i gradilištima u gradu "koje vrede milione a ne vrede ništa".​

To su, zaključila je profesorka Stojković, "simboli koupcije i prevare" vlasti nad građanima.

"Moramo pokazati da nećemo da ćutimo", rekla je Stojković, navodeći da je ova vlast spremna da zbog korupcije razruši ceo grad.

Urbanista Marin Krešić je rekao da "smo danas, na Dan državnosti, dočekali da nam vlast ruši grad i ruši Ustav".

"Oni mrze Beograd i uništavaju sve uspomene koje su u njemu ostavili pravi Beograđani. Oni to rade kroz korupciju i projekte koji se rade više puta trošeći enormnu količinu našeg novca, oni seku šume i uništavaju prirodu da bi svojim drugarima namestili posao", rekao je on navodeći niz primera.

Ocenio je da se sprovode "nepotrebne rekonstrukcije širom grada koje koštaju duplo više nego što treba", kao i da "seku drveće da bi se oslobodio prostor za lokacije njihovih prijatelja radi objekata koji nikome ne trebaju".

Kao najgoru "investiciju, pod znakom navoda", on je ukazao da se zatvara centar grada da bi se preselio u Beograd na vodi, iza kojeg "ne stoje Arapi već su sebi štetnim ugovorima poklonili basnoslovno skupo gradjevinsko zemljište besplatno".

I tome če doći kraj, poručio je, i "biće slobodna Srbija", ali je naglasio i da su predstojeći izbori u aprilu "falsifikat i da na njih ne teba izaći".

Šetnja do Hercegovačke

Posle obraćanja govornika, građani su krenuli u protesnu šetnju koja je završena u Hercegovačkoj ulici. Na čelu kolone bio je raširen transparent "U bojkot 2020.".

U Hercegovačkoj, aktivista Srđan Marković je za nelegalno rušenje objekata u toj ulici u aprilu 2016. godine optužio brata predsednika Srbije Andreja Vučića i tadašnjeg gradonačelnika Sinišu Malog.

Marković je ukazao da se ni danas zvanično ne zna ko je to uradio, da istraga stoji, a da je Aleksandar Vučić rekao "da su to uradili idioti".

"A jedan od tih idiota bio je i njegov brat", konstatovao je on.

Marković smatra da bi Hercegovačka ulica trebalo da promeni ime i da se zove po Slobodanu Tanaskoviću, čuvaru koji se suprotstavio rušiteljima, pa je posle, kako je rekao, "ubijen, otrovan, ili umro od stresa" i zato ne sme biti zaboravljen.

XS
SM
MD
LG