Linkovi

Šesti protest protiv nasilja u petak, prsten oko Vlade Srbije


Peti protest protiv nasilja u Beogradu
Peti protest protiv nasilja u Beogradu

BEOGRAD - Novi, šesti po redu protest "Srbija protiv nasilja" biće održan u petak u 18 sati ispred Doma Narodne skupštine Srbije, najavljeno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika opozicionih političkih partija u Skupštini Srbije, a ovog puta se poziva na formiranje "prstena" oko Vlade Srbije, javlja FoNet.

Trasa protesta biće od Skupštine Srbije, pored Tašmajdana do Pravnog fakulteta, odakle će se Beogradskom ulicom spustiti do Nemanjine, gde će se napraviti prsten oko zgrade Vlade Srbije, a poslanica Zeleno-levog kluba Biljana Đorđević pozvala je građane da pripreme poruke za Ministarstvo prosvete, pored kojeg će proći sa ciljem da ukažu na "haotičan završetak školske godine".

Građani se pozivaju i da napišu poruke za Vladu Srbije, dodala je ona i naglasila da se ne odustaje ni od jednog zahteva koji su saopšteni na protestima "Srbija protiv nasilja".

Veliki broj mladih na petom protestu "Srbija protiv nasilja"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Na pitanje o tome da poslanici Srpske napredne stranke na sednici govore o raspisivanju izbora kao rešenju, Đorđević je istakla da ne želi da pričom o izborima skreće pažnju sa zahteva građana.

"Vlast to namerno radi i najavljuje izbore kao jedini način da se nose sa krizom", rekla je ona.

Protesti nisu svrha sami po sebi, istakla je ona, već su vrsta pritiska i okupljanja građana koji su odlučni da se bore za dobro društvo, a najviše od vlasti zavisi koliko će brzo ispuniti zahteve.

"U ovom trenutku pitanje je za vlast kada će zaustaviti proteste ispunjenjem zahteva, jer načinom na koji se nose sa ovom krizom, oni su ti koji produžavaju proteste", ukazala je Đorđević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je nekoliko puta opoziciju na razgovore putem Instagrama, istovremeno poručujući da neće da ispuni zahteve protesta. Vučić je najavio da će u sredu uveče, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, saopštiti važne odluke za Srbiju.

Od zahteva protesta ispunjena su dva - ostavka Branka Ružića, ministra prosvete, i održavanje sednice Skupštine o bezbednosnoj situaciji u zemlji.

Vlast nije pozitivno odgovorila na zahteve za smenu ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina, za smenu Saveta REM-a i rukovodstva RTS-a, za ukiranje rijalitija, oduzimanje nacionalnih frekvencija Pinku i Hepiju zbog promocije nasilja, kao i za gašenjem štampanih medija koji promovišu nasilje i lažne vesti.

XS
SM
MD
LG