Linkovi

Protest podrške tužiteljkama: Od ponedeljka na pola sata da stane Srbija


Protest podrške smenjenim tužiteljkama u Beogradu
Protest podrške smenjenim tužiteljkama u Beogradu

BEOGRAD - Ispred Vlade Srbije održan je treći protest podrške smenjenim tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović, koje su istraživale zloupotrebe u EPS-u. Na protestu, koji su organizovali advokati, ponovljeni su zahtevi da se dve tužiteljke vrate u odeljenje za istraživanje korupcije, kao i da se razreše viši javni tužilac Nenad Stefanović, njegova zamenica Brankica Marić i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac. Skupu nisu prisustvovale dve tužiteljke, ali su se javnosti obratile pismom.

Advokati su pozvali građane na novi vid revolta, i to već od ponedeljka.

"Pozivamo vas na sveobuhvatni bunt. Od ponedeljka do petka od 10 do 10:30 da stane Srbija. Da svako ostavi i obustavi svoj rad, ko nije na poslu da izađe ispred zgrade, da prosvetari obustave nastavu, da sudije obustave suđenja, da se građevinske mašine ugase, da mediji ugase program, da žene iz fabrika sa pelenama izađu napolje. Verujem da možemo“, poručila je advokatica Sara el Sarag.

Protest je održan pod sloganom "Ne damo naše Laure", što je aluzija na smenjenu rumunsku antikorupcijsku tužiteljku Lauru Koveši, koja je posle postavljena za tužiteljku u Briselu.

Treći skup podrške tužiteljkama u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Zahtevi za razrešenje višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića, njegove zamenice Brankice Marić i republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac su pre dva dana i formalno upućeni Državnom veću tužilaca, koje o njima treba da se izjasni.

„Neophodno je insistirati da Državno veće tužilaca pokrene postupak razrešenja, što je i predat zahtev, razrešenja višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i dok se to ne izdejstvuje, ne treba prekidati proteste. Ovaj postupak će kao lakmus papir ogoliti one koji se lažno i grlato predstavljaju kao predvodnici reforme pravosuđa u Srbiji, a pritom paze da se nikako ne zamere naopakoj politici angažujući se do granica svog interesa i statusa“, kazao je Savo Đurić, penzionisani sudija Višeg i Apelacionog suda u Novom Sadu, i dodao da je on u mogućnosti da podrži tužiteljke, ali da mnogi to nisu smeli.

Advokat Jovan Rajić je poručio da "nema nazad, a da je ispred zid strahovlade i ćutanja koji omogućava da korupcija cveta i da se na politiku i krupni kapital zakoni ne primenjuju i da običan čovek ne može da očekuje pravdu", kao i da zaposleni u pravosuđu predstavljaju "poslednju liniju odbrane pravnog poretka i Ustava koji se svakog dana krši".

Transparent na protestnom skupu podrške smenjenim tužiteljkama u Beogradu
Transparent na protestnom skupu podrške smenjenim tužiteljkama u Beogradu

Protest su podržale desetine profesora pravnih fakulteta i drugi pravnici.

Pravnica Sofija Mandić istakla je da bi sa okupljenima trebalo da budu i svi zaposleni Apelacionog i Vrhovnog suda, druge sudije, advokati, notari, profesori prava i studenti i pozvala ih da se priključe „dok ne bude kasno“.

„Sve pomenute ne kritikujem, pozivam ih da nam se pridruže dok ne bude kasno. A znate kada je kasno? Pre 20 godina u ovoj zgradi (vlade, prim.nov) ubijen je predsednik vlade i tada je na ulice izašlo 200.000 ljudi, ali tada je kasno. Sada još nije kasno, još uvek imamo šansu da reagujemo“.

Mandić je pročitala pismo tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović.

„Hvala vam na prepoznavanju pravičnosti borbe za poštovanje Ustava i zakona naše zemlje…Ne damo svoju samostalnost, ne damo svoj integritet, ne damo i tačka“, poručile su tužiteljke Savović i Paunović.

Protest podrške smenjenim tužiteljkama u Beogradu
Protest podrške smenjenim tužiteljkama u Beogradu

Advokat Čedomir Kokanović kazao je da je na građanima i advokatima da nastave da pritiskaju institucije dok im ne ispune zahteve i istakao da je bitan i broj okupljenih građana – kojih je na ovom protestu bilo znatno manje nego na prethodnom.

"Samo je pitanje nas da li ćemo dobiti ono što tražimo, samo pitanje broja. Sledeći skup koji budemo organizovali biće ili blokada Gazele, ili ga neće biti“.

Kokaković je pozvao „narod gladan pravde“ da organizuju skupove podrške sa istim zahtevima kao u Beogradu.

Advokati su podržali i novinare koji su pritvoreni, napadnuti ili morali da pobegnu iz zemlje: Dejana Petra Zlatanovića, urednika portala Srbin info, Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, autore emisije "Dobar, loš, zao", i Marka Dragoslavića, reportera agencije FoNet.

Protestni skup završen je ispred Republičkog javnog tužilaštva u Nemanjinoj ulici. Saobraćaj je bio privremeno obustavljen.

Šta je povod za proteste?

Tužiteljka Bojana Savović premeštena je iz odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u drugo odeljenje, dan pošto je naredila hapšenje šest lica zbog zloupotreba u EPS-u – predmetu koji je od početka vodila.

Tužiteljka Jasmina Paunović, koja je sarađivala na istom predmetu, premeštena je, kako kaže, pošto se usprotivila naredbi da se za svaki kontakt tužilaca sa MUP-om traži odobrenje nadležnih.

Obe tužiteljke su rekle da im zvanično nije dato obrazloženje za premeštaj.

Iz Višeg javnog tužilaštva je saopšteno da su tužiteljke premeštene u druga odeljenja u okviru redovnih godišnjih izmena rasporeda.

XS
SM
MD
LG