Linkovi

Policija tvrdi da nije povredila uhapšene na Kolumbiji, nalazi lekara pokazuju suprotno


Hapšenje pro-palestinskih demonstranata na Univerzitetu Kolumbija 30. aprila 2024. (Marco Postigo Storel via AP)
Hapšenje pro-palestinskih demonstranata na Univerzitetu Kolumbija 30. aprila 2024. (Marco Postigo Storel via AP)

Posle hapšenja na pro-palestinskim studentskim protestima na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, gradonačelnik Erik Adams i policijski zvaničnici više puta su ponovili da nije bilo povređenih, niti nasilnih sukoba, kao i da je primenjena minimalna sila.

Ali, najmanje devetoro od 46 uhapšenih demonstranata, koji su zauzeli zgradu Hamilton hol 30. aprila, zadobilo je povrede koje nisu ogrebotine i modrice - pokazuju lekarski izveštaji i fotografije demonstranata.

Dokumenta pokazuju prelom očne duplje, potres mozga, pokidane ligamente članka, posekotine, i povrede zglobova i šaka usled nošenja tesnih plastičnih lisica.

Najmanje troje ih je završilo u bolnici iste večeri kada su uhapšeni.

Svih 46 demonstranata, koji su uhapšeni u Hamilton holu, dobilo je prekršajne prijave. Policija je intervenisala nakon što je direktorka Kolumbije Minuš Šafik zatražila intervenciju zbog upada u zgradu.

Rojters je informacije o povredama studenata dostavio i Kolumbiji i kancelariji gradonačelnika, i niko od njih nije osporio navode. Gradonačelnik i policija tvrde da su policajci ponašali profesionalno.

I drugi demonstranti, koji su na Kolumbiji tražili da univerzitet prekine finansijske veze sa Izraelom, kažu da su povređeni i da su njihove povrede dokumentovali lekari volonteri na terenu. Neki su završili i u klinikama.

"Oborili su me na zemlju i kada sam okrenuo glavu da vidim da li nekome od mojih kolega treba pomoć, policajac me je šutnuo u oko i pao sam dole, zujalo mi je u ušima", kaže 25-godišnji Kristofer Holms koji je na master studijama. "Nekoliko sekundi kasnije, policajac mi je udario glavu o pod".

Oko mu je bilo otečeno danima posle i prijatelji su ga odveli u bolnicu na Menhetnu. Nalazi lekara pokazuju da mu je očna duplja bila slomljena i da je imao potres mozga.

Kejla Mamelak, portparolka gradonačelnika, nije odgovorila na pitanje kada je gradonačelnik saznao da su demonstranti povređeni prilikom intervencije policije. Na pres konferenciji 1. maja, Adams je rekao da su hapšenja bila "organizovana, mirna i da nije bilo povređenih"

U policiji nisu osporili navode studenata o povredama, a neimenovani portparol je u pisanom odgovoru istakao da je odgovor policije bio "brz, profesionalan i efikasan".

Niko još nije pristao da objavi nemontirane snimke sa policijskih kamera koje nose na uniformama. U noći kada su demonstranti hapšeni, policija je oterala novinare sa kampusa, a ostalim studentima je naređeno da budu u svojim sobama.

Portparol Kolumbije nije Rojtersu poslao odgovore na pitanja u dogovorenom roku, a potom nije odgovarao na pozive i imejlove.

Nekoliko demonstranata svedočilo je da su sedeli u Hamilton holu, sa rukama podignutim u vis, a da je policija u tu zgradu ubacila šok bombu pre nego što je upala u zgradu.

Gabrijel Jensi, 24-godišnji asistent u laboratoriji za neuro-nauku na Kolumbiji, koji je dobio otkaz zbog učešća u protestu, rekao je da su policajci obarali neke demonstrante na zemlju, stali nogama na najmanje troje njih, i najmanje jednog šutnuli u torzo.

Ejdan Parisi, 27-godišnji student socijalnog rada, kaže da je policija "gazila po ljudima, gurala ih i bacala na sve strane", dok su demonstranti vikali "Nismo naoružani!".

Nekoliko studenata je svedočilo da su im policajci klečali na leđima. U Njujorku je policijski zahvat kolenom zabranjen.

Gidion Oliver, advokat nekolicine uhapšenih studenata, učestvovao je u donošenju propisa koji njujorškoj policiji zabranjuje upotrebu prekomerne sile prema demonstrantima.

"I sada je došao trenutak da grad i policija deeskaliraju i da prekinu sa upotrebom taktika koje bi navodno trebalo da umire demonstrante", kazao je Oliver.

Protesti na Kolumbiji u aprilu bili su okidač za demonstracije koji su se proširili širom Amerike, od Kalifornije do Masačusetsa.

Demonstranti na univerzitetima tražili su prekid vatre u Gazi, prekid saradnje sa izraelskim kompanijama i amnestiju za privedene studente. Jevrejski studenti na brojnim univerzitetima naveli su da su protesti antisemitski i da se plaše da dolaze u kampuse.

Na Kolumbiji je propalestinski kamp postojao više nedelja, a nadležni su više puta upozoravali okupljenje da se raziđu jer krše pravila fakulteta. Krajem aprila, grupa demonstranata je nasilno okupirala jednu od zgrada na kampusu, posle čega je uprava fakulteta pozvala policiju da interveniše.

U policijski akcijama na kampusima širom Amerike uhapšeno je ukupno više od 2.000 ljudi, pokazuju zvanični policijski podaci.

Kao posledica protesta, uprave neke fakulteta pristale su da u narednom periodu razgovaraju sa predstavnicima propalestinskih demonstranata o njihovim zahtevima, a pojedine obrazovne institucije otkazale su svečane ceremonije predviđene za kraj školske godine.

Najnoviji sukob na Bliskom istoku počeo je 7. oktobra napadom Hamasa, organizacije koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku, na jug Izraela, gde je ubijeno 1.200, a kidnapovano više od 25.00 ljudi. U izraelskoj ofanzivi od tada je ubijeno više od 35.000 Palestinaca, prema podacima lokalnih zdravstvenih vlasti pod kontrolom Hamasa.

XS
SM
MD
LG