Linkovi

Protest ispred amabasade Malezije u Pekingu


Kineski rodjaci putnika nestalog aviona Malezija Erlajnsa u protestnom maršu ka ambasadi Malezije u Pekingu, 25. marta 2014.
Kineski rodjaci putnika nestalog aviona Malezija Erlajnsa u protestnom maršu ka ambasadi Malezije u Pekingu, 25. marta 2014.

Gnevni rođaci putnika na letu broj 370 "Malezija Erlajnsa", koji je nestao pre više od dve nedelje, protestovali su ispred zgrade ambasade Malezije u Pekingu, dok je potraga za avionom prekinuta zbog loših vremenskih uslova.

Oko stotinak Kineza, članova porodice putnika nestalog aviona, držalo je transparente i zahtevalo da im se kaže "istina" o letu, za koji su malezijske vlasti zaključile da se srušio u udaljenoj oblasti na jugu Indijskog okeana. Neki su funkcionere malezijske vlade nazivali "lažljivcima" i "ubicama". Pošto ih je policija sprečila da stignu do novinara, kojima je bio zabranjen pristup protestu, neki od demonstranata sukobili su se sa policijom.

Dve trećine osoba na letu, na kojem je bilo ukupno 239 putnika i članova posade su kineski državljani, i mnogi od njihovih rođaka kažu da neće verovati zaključcima malezijske vlade sve dok im ne pruži dokaze. "Malezija erlajns" je - u međuvremenu - počela da isplaćuje inicijalnih 5.000 dolara rođacima onih koji su putovali nestalim avionom na letu od Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta.

Dokazi o tome gde se nalazi olupina aviona ne očekuju se uskoro, a australijske vlasti danas su bile priimorane da odlože potragu za 24 sata zbog visokih talasa, snažnog vetra i gustih oblaka.

Takođe danas, malezijski zvaničnici izneli su više detalja o tome kako su zaključili da se avion srušio. Ministar odbrane Hišamudin Husein objasnio je da je izvršena visoko-tehnološka analiza automatskih signala, koje je avion poslao satelitu britanske firme "Inmarsat". On je naveo da je - uprkos tome što se ne zna gde se nalazi olupina, potraga sužena na južni deo južnog koridora, gde su na satelitskim snimcima primećeni mogući ostaci letelice, naglašavajući da je potraga u severnom koridoru otkazana. Konačan zaključak o sudbini aviona na letu MH370 ne može biti donet sve dok se ne pronađe takozvana "crna kutija".
XS
SM
MD
LG