Linkovi

Incident ispred zgrade Predsedništva tokom skupa "1 od 5 milona"


Protest '1 of 5 million' u Beogradu, 10. avgusta 2019.

Tokom antivladinog protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, dogodio se incident koji je pretio da preraste u ozbiljniji sukob, kada je jedan od organizatora pozvao učesnike da na silu probiju mobilnu ogradu oko zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu, pošto predstavnicima okupljenih građana nije bilo dozvoljeno da uđu i predaju zahteve sročene u 42 tačke.

Kada su učesnici protesta počeli da ruše mobilnu ogradu oko zgrade, koju je obezbeđivalo sedam-osam pripadnika obezbeđenja, iz zgrade je došlo tridesetak njihovih kolega, koji su podigli ogradu, i sprečili ulazak.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se nekoliko mladića sa unutrašnje strane ograde kako zadaju udarce pesnicama demonstrantima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kojih je u civilu bilo u velikom broju, nisu reagovali.

Organizatori protesta "1 od 5 miliona" saopštili su nakon protesta da je jedan od organizatora Srđan Marković fizički napadnut ispred zgrade Predsedništva.

"Marković je napadnut od strane obezbeđenja predsednika države kod zgrade Predsedništva u završnici večerašnjeg protesta, i to zbog neispoštovanog dogovora i bahaćenja obezbeđenja i predsednika Aleksandra Vučića", stoji u saopštenju "1 od 5 miliona".

Nakon incidenta, dozvoljeno je tročlanoj delegaciji da dođe do ulaznih vrata sedišta predsednika Srbije i da predaju papir sa zahtrevima za slobodne izbore, javio je Fonet.

Organizatori protesta su najavili da će, ako Aleksandar Vučić ne prihvati te zahteve do 1. septembra, pozvati sve na bjokot parlamentarnih izbora, na proleće sledeće godine.

Učesnici protesta bacali su rolne toalet papira na zgradu, uzvikivali "Vučiću, lopove" i "Prodao si Srbiju", dok su pripadnicima "Kobri" dobacivali "Sluge režima".

Prethodno su zastali su ispred zgrade Radiotelevizije Srbije, koju su optužili za pristrasno izveštavanje i da su sluge vlasti, a ne javni servis.

"Ekološko uništavanje Srbije"

Glavna tema ovonedeljnog protesta bila je "sistematsko ekološko uništavanje Srbije", neplanskim i često nelegalnim radnjama, pod pokušaja izgradnje mini hidroelektrana do seče drveća. Takođe, organizatori su prethodno najavili da će protesna šetnja beogradskim ulicama biti posvećena "odbrani institucije predsednika" koju je "uzurpirao i zloupotrebio Aleksandar Vučić", lider vladajuće Srpske napredne stranke.

Desimir Stojanov iz sela Rakita kod Babušnice, koji vodi akciju protiv izgradnje mini hidroelektrane u tom mestu, kritikovao je Beograđane što nisu došli u većem broju na protest, jer ovo što vlast radi "ne liči na državu".

Osilili su se, narodu otimaju reke, to ni Turci nisu radili, ukazao je on.

Aktivistkinja pokreta za odbranu Košutnjaka Gorana Ilić rekla je da je gradilište u tom beogradskom parku i šumi bez dokumentacije, ali nadležni ne reaguju, a izostala je i javna rasprava o tome da se park pretvori u građevinsko zemljište.

Glumac Branislav Lečić, bformalni domaćin protesta "1 od 5 miliona" poručio je vlasti da se nacionalna dobra ne mogu uzurpirati i da će protesti trajati "sve dok se ne uspostavi sistem koji će raditi za građane".

On je naglasio da su okupljeni svesni da živimo u kapitalizmu, da nisu protiv njega, niti protiv krupnog kapitala, ali je zapitao kako se dolazi do tog krupnog kapitala.

"Uzimaju od nas, građana. Da ne bismo bili žrtva mi građani treba da shvatimo da to nije samo borba protiv Vučića (Aleksandar, predsednik Srbije, prim. red.) već borba protiv svih uzurpatora. Niko od nas nije protiv gradnje Beograda na vodi, gondole ali dajte da vidimo da li nam je to neophodno, sta kažu stručnjaci, da li je legalno. Ovo nije privatna država", poručio je Lečić.

Protesna okupljanja protivnika vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića počela su 8. decembra prošle godine u Beogradu nakon što je jedan od lidera opozicije, Borko Stefanović, pretučen u Kruševcu uoči održavanja tribine opozicionog Saveza za Srbiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG