Linkovi

Obuka za sprečavanje nasilja


Dalas Džesop, direktor nevladnie organizacije "Samo viči vatra", obučava mlade žene kako da se odbrane od nasilnika

Snimak otmice 11.godišnje devojčice, zabeležen bezbednosnom kamerom, podstakao je Dalas Džesap da pomogne u suzbijanju seksualnog zlostavljanja i nasilja nad devojčicama. Džesap je imala samo 13 godina kada je došla na ideju da osnuje neprofitnu organizaciju pod nazivom “Samo viči vatra”. Sedam godina kasnije, ona je odrasla, usavršila i proširila svoju misiju obučavanja mladih žena u odbrani od nasilnika.

Prvi film, za srednjoškolke, sa savetima za samoodbranu Dalas Džesap je snimila 2006. Prošlog leta, snimila je drugi za studentkinje sa naglaskom na opasnosti koje vrebaju unutar kampusa. Kako da izbegnu i spreče nasilje i seksualno zlostavljanje.

“Svaka devojka, ma gde se nalazila, besplatno može da odgleda film, koji traje manje od sata.”

Za savladavanje opasnosti, Džesap ne preporučuje upuštanje u borbu sa napadačem već da se pokuša da ga se na trenutak onesposobi kako bi se dobilo prostora za beg. Treba ga ugristi, zabosti mu prste u oči ili jednostavno viknuti VATRA kako bi se privukla pažnja.

Ona kaže, da na žalost, ljudi vrlo često ne reaguju na pozive u pomoć i da se mnogi ustežu da priđu kada čuju da neka devojka viče, SILOVANJE!” Džesap, koja ima crni pojas u borilačkoj veštini tekvondo, kaže da njena dva filma ilustruju misiju “Samo viči vatra” i daju snagu mladim ženama.

“Odlazimo u škole, lokalna prihvatilišta i radimo sa svakom devojkom pojedinačno. Želimo da prihvate tehniku samoodbrane i da je jednog dana ako je potrebno I primene.”

U želji da što više mladih žena savlada tehniku samoodbrane Džesap je pokrenula program obuke trenera.

“Istreniramo jednu pogodnu osobu za program “Samo viči vatra”, a kasnije ona trenira devojke u svojoj lokalnoj zajednici.”

Program “Samo viči vatra” sada je prisutan u 65 zemalja. Prošle godine Džesep je provela dve nedelje u Indiji gde je apsolventima Univerziteta Vanderbilt govorila kako može da se suprotstavi trgovini robljem i ženama. Dalas Džesap je o svojim nastojanjima govorila u Kongresu, a njen rad pozdravile su brojne organizacije.

Nedavno je dobila nagradu “Svetskog dana dece” kao aktivista za društvene promene i promene u životima najdragocenijih bića, dece. Filmove Dalas Džesap o tome kako izbeći nasilne situacije možete da daunloudujete sa sajta <justyellfire.com> .
XS
SM
MD
LG