Linkovi

SAD usvojile novi tretman raka prostate


Injekcija protiv raka prostate Provendž koristi bela krvna zrnca pacijenata
Injekcija protiv raka prostate Provendž koristi bela krvna zrnca pacijenata

Lekari to nazivaju prekretnicom - američka administracija za hranu i lekove odobrila je jedinstveni način lečenja raka prostate. Ne radi se o leku, ali novi tretman može da produži život onima koji se bore s tom bolešću.

Ideja je jednostavna: upotrebiti imuni sistem organizma za borbu protiv raka. Lekari razvijaju imunoterapije već decenijama, ali sada navode da su pronašli vakcinu za rak prostate. Njen naziv je Provendž.

Tokom kliničkog ispitivanja, Provendž je upotrebljen kod pacijenata kao što je Tom Kajl, muškarac koji izgleda zdravo, koji se generalno oseća dobro, ali ima rak prostate u poodmakloj fazi, što znači da se proširio na kosti i limfne čvorove.

Trenutno se dobro osećam, nemam teških problema sa rakom“, izjavio je Kajl posle tretmana Provendžom.

Klinička ispitivanja pokazala su da Provendž produžava život u proseku za oko četiri meseca. Ali, neki pacijenti živeli su znatno duže. Dr Čarls Drejk proučava tretmane za rak prostate na univerzitetu Džons Hopkins. Za „Glas Amerike“ on kaže da se radi o značajnoj prekretnici.

Iako četiri meseca ne zvuči mnogo, posebno iz ugla pacijenta, u svetu kancera, četiri meseca više, uz dobar kvalitet života, to je prilično značajno“.

SAD usvojile novi tretman raka prostate
SAD usvojile novi tretman raka prostate

Provendž nije tradicionalna vakcina: ona ne sprečava bolest. Ona uzima neke od belih krvnih zrnaca pacijenta, koja se zatim tretiraju kako bi napala rak. Zatim se ćelije ponovo ubrizgavaju u pacijenta.

Pacijent Tom Kajl kaže da je tretman relativno lak ali da je najteže sedeti dva i po, do tri sata, dok se izvadjena krvna zrnca odvajaju.

Kajlova lekarka Nensi Doson rekla je za „Glas Amerike“ da se njoj vakcina dopada iz drugih razloga.

To je terapija koju pacijenti veoma dobro podnose, sa vrlo malo sporednih efekata“.

I za razliku od hemoterapije i zračenja, ovaj tretman je brz. Nensi Doson objašnjava da se daje u obliku tri infuzije, svake dve nedelje. "Na kraju četvrte nedelje, završili ste s terapijom", navodi ona.

Međutim, postoje i stvari koje Provendž ne može da uradi.

Ne snižava marker raka prostate, u ovom slučaju PSA, uglavnom ne snižava nivo PSA u krvi. Ne čini da rak oslabi“, ističe doktorka Doson.

Neki lekari bi želeli da provere dejstvo Provendža ukoliko bi se koristio u ranijoj fazi bolesti, posle početne operacije ili zračenja, da vide da li uništava preostale ćelije raka i još više produžava život.

Mislim da ćemo početi da dobijamo neku vrstu kliničke koristi, više od četiri meseca produženja života. Mi zapravo želimo dugoročni produžetak života, možda čak i potpuno izlečenje“, navodi doktor Čarls Drejk.

Dr Drejk kaže da će ova vrsta tretmana takođe biti upotrebljena i za druge vrste raka. Biće potrebno još neko vreme dok Provendž počne da se koristi u širokoj upotrebi, ali pošto se rak prostate razvija relativno sporo, mnogi muškarci biće u mogućnosti da imaju korist od ovog tretmana.

XS
SM
MD
LG