Linkovi

Pripreme za izlazak Britanije iz EU bez dogovora, mogući veliki poremećaji


Demonstranti protiv i za Bregzit u Londonu, 18. decembar 2018.

Samo 100 dana uoči izlaska Britanije iz Evropske unije, Evropska komisija upozorila je da će većina bankarskih, osiguravajućih i finansijskih kompanija u Britaniji biti odsečena od Evropske unije, ako ne bude dogovora o Bregzitu.

Neuspeh britanske premijerke Tereze Mej da postigne dogovor koji bi odobrio britanski parlament znači da se peta po veličina ekonomija u svetu sada suočava sa tri izbora: pristankom na sporazum koji bi bio postignut u poslednjem trenutku, zaustavljanjem Bregzita ili napuštanjem Evropske unije bez dogovora.

Bez sporazuma nema ni prelaznog perioda, što znači da bi napuštanje unije 29. marta bilo iznenadno, zbog čega mnoge kompanije pripremaju vanredne planove.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da bi haotični Bregzit bio "apsolutna katastrofa", dok su najveće korporacije u svetu, od Epla do Goldman saksa upozorile da bi izlazak Britanije iz EU mogao da iskomplikuje njihovo poslovanje.

Evropska komisija saopštila je da je počela sa implementacijom planova za slučaj da Britanija napusti EU bez dogovora što bi, kako se ocenjuje, poremetilo proizvodni lanac snabdevanja i avio saobraćaj i dovelo do zastoja u prometnim lukama na obe stranke kanala.

Vlada Tereze Mej se takođe priprema za haotični raskid sa EU, a svim ministrima je naređeno da se usredsrede na vanredne planove.

I britanska vlada i Brisel pokušavaju da umanje posledice po građane i kompanije, u slučaju da nema dogovora, ali priznaju da će doći do velikih poremećaja.

Britanska premijerka Tereza Mej
Britanska premijerka Tereza Mej

Mere Evropske komisije

Cilj mera, koje je Evropska komisija objavila u sredu, je da se ograniče poremećaji u nekoliko sektora, među kojima su finansije, saobraćaj i zaštita podataka.

"Ove mere neće i ne mogu da umanje ukupne posledice izlaska Britanije iz EU bez dogovora", upozorio je evropski komesar Valdis Dombrovskis.

Objavljeno je 14 mera kojim će, između ostalog, britanskim avio- kompanijama biti dozvoljene da lete u zemlje Evropske unije, ali ne i između njih, dok će britanskim transportnim kompanijama biti dozvoljeno da prevoze teret u članice EU bez specijalnih dozvola, u periodu od devet meseci.

Međutim, nema opšteg plana za oko 1,5 miliona Britanaca koji žive i rade u Evropi. Komisija je pozvala članice da usvoje "velikodušan" pristup kada je reč o njihovim pravima za stalni boravak, ali samo ako London usvoji slične mere kada je reč o tri miliona državljana EU koji žive u Britaniji.

Britanska odluka da ubrza planove za vanrednu situaciju doneta je u utorak na trosatnom sastanku kabineta tokom kojeg su se ministri sukobili u pogledu budućih koraka, u slučaju da Donji dom britanskog parlamenta ne usvoji dogovor o Bregzitu.

Kabinet je podeljen između onih koji se zalažu za drugi referendum, zatim ministara koji traže da Britanija pregovara o novom sporazumu sa Briselom, i na kraju članova koji žele čisti raskid sa EU. Glasanje u parlamentu odloženo je do sredine januara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG