Linkovi

EU odbila da ponovo pregovara, teški dani za Terezu Mej


Premijerka Velike Britanije Tereza Mej na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: AP/Francisco Seco)
Premijerka Velike Britanije Tereza Mej na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: AP/Francisco Seco)

Britanska premijerka Tereza Mej pozdravila je uveravanja koja je dobila od EU o sporazumu o Bregzitu, ali je istakla da britanski parlament traži više od toga. Na dvodnevnom samitu Unije u Briselu, Mej je pokušala da ubedi evropske lidere da ponovo pregovaraju o dogovoru, koji je postigla o Bregzitu, koji nema podršku britanskih parlamentaraca. Međutim, evropski lideri su odbacili bilo kakve značajnije promene sporazuma. Pozicija Tereze Mej je dodatno oslabljena ove nedelje pošto je trećina poslanika njene Konzervativne partije nije podržala na glasanju o nepoverenju koje je održano pre dva dana.

Iako su lideri EU isključili mogućnost novih pregovora, britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je i dalje moguće da London dobije od Unije garancije koje britanski parlament traži da bi podržao sporazum o Bregzitu, koji je postigla sa evropskim pregovaračima.

“Moji današnji razgovori sa kolegama pokazali su da su dodatna pojašnjenja i razgovori, posle zaključaka saveta, zapravo mogući. Preostalo je još posla i narednih dana ćemo održati razgovore o tome kako da dobijemo dalje garancije koje britanski parlament traži da bi odobrio sporazum”.

Međutim, za uspeh sporazuma biće potrebno mnogo više od “uveravanja”. Mnogi britanski parlamentarci protive se mehanizmu koji se odnosi na granicu Republike Irske i Severne Irske – a koji je, u suštini, polisa osiguranja za Uniju da će se Britanija ili Severna Irska povinovati pravilima EU ako se ne postigne trgovinski sporazum. Svrha je da se izbegne takozvana “tvrda” granica između Severne Irske i Republike Irske iz straha da bi ponovo moglo da dođe do nasilja

Predsednik Francuske Emanueal Makron na konferenciji za novinare u Briselu
Predsednik Francuske Emanueal Makron na konferenciji za novinare u Briselu

Dablin i Evropa ne odustaju od svojih pozicija. Premijer Irske Leo Vardakar rekao je da je "sporazum koji imamo - jedini koji je na stolu", dok je predsednik Francuske Emanuel Makron poručio:

“Mislim da je važno izbeći bilo kakve nejasnoće. Nećemo moći da ponovo otvaramo pravni sporazum”.

Brisel navodi da će ponuditi pisane garancije da će dati sve od sebe da postigne trgovinski sporazum. Međutim, to nije dovoljno za domaće kritičare Tereze Mej.

Bivši lider konzervativaca Ian Dankan Smit ističe:

"Dogovor mora da bude ozbiljan i obavezujući i mora da bude potpuno jasno da je EU sada ta koja treba da donese odluku, a ne mi. Ako želite dogovor, bolje bi bilo da se potrudite oko njega".

Međutim, analitičari misle da je Evropa već krenula dalje.

“Bregzit je sada više britansko pitanje. On je izuzetno značajan u britanskim vestima i politici. Na kontinentu, to pitanje nije tako značajno”, smatra Gregori Klejs iz Političkog instituta Brojgel.

Politička budućnost Tereze Mej zavisi od toga. Desetine poslanika iz njene stranke kažu da će glasati protiv sporazuma ukoliko ideja o carinskoj granici sa Irskom i dalje bude u opticaju. To glasanje je sada odloženo do januara.

Prema anketama, u Britaniji raste raspoloženje za održavanje novog referenduma. Zagovornici novog glasanja danas su plovili brodićima na Temzi, tvrdeći da je, imajući u vidu blokadu u parlamentu, jedini izlaz za Terezu Mej da vrati odluku na glasanje britanskom narodu.

Evropa želi da pomogne Terezi Mej da sprovede dogovor koji je postigla, ali ne po svaku cenu. Zato se i u Briselu i Londonu pripremaju za mogućnost da Britanija izađe iz Unije bez ikakvog dogovora za samo stotinu dana.

XS
SM
MD
LG