Linkovi

Primirje u trgovinskom ratu posle susreta Trampa i Šija


Predsednici Kine i SAD, Ši Đinping i Donald Tramp, tokom susreta u Buenos Airesu, 1. decembar 2018.
Predsednici Kine i SAD, Ši Đinping i Donald Tramp, tokom susreta u Buenos Airesu, 1. decembar 2018.

Dve najveće svetske ekonomije postigle su dogovor o manjem primirju u aktuelnom trgovinskom ratu posle sastanka predsednika SAD i Kine Donalda Trampa i Ši Đinpinga po završetku samita G20.

Tramp je novinarima, na putu u Sjedinjene Države, rekao da je dogovor sa Šijem "jedan od najvećih sporazuma ikada postignutih i da će imati neverovatno pozitivan uticaj na poljoprivredu, industrijske proizvode i kompjutere".

Tramp se saglasio da zadrži tarife na kineske proizvode u vrednosti od 200 milijardi dolara na 10 odsto umesto najavljenog povećanja na 25 odsto od prvog januara, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Uzgoj soje u SAD
Uzgoj soje u SAD

“Kina će kupiti veoma značajnu količinu poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i drugih proizvoda iz Sjedinjenih Država da bi se smanjio trgovinski debalans između dve zemlje. Kina se saglasila da odmah počne da kupuje poljoprivredne proizvode od naših farmera", saopštila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Tramp i Ši takođe su se saglasili da "odmah počnu pregovore o strukturnim promenama kada je reč o zaštiti intelektualne svojine, ne-carinskim barijerama, sajber upadima i krađi, uslugama i poljoprivredi. "Obe strane su se saglasile da će uložiti napore da postignu dogovor u narednih 90 dana. Ako na kraju tog perioda, ne budu mogle da postignu sporazum, tarife će biti podignute sa 10 na 25 odsto", istakla je Sanders.

Kineski šef diplomatije Vang Ji potvrdio je da će dve zemlje da intenziviraju pregovore.

Vest o dogovoru SAD i Kine verovatno će pozitivno uticati na globalna tržišta koja su trpela posledice zbog trgovinskog rata.

Delegacije Kine i SAD na marginama samita G20
Delegacije Kine i SAD na marginama samita G20

Tramp je tokom večere sa Šijem rekao da su odnosi sa kineskim predsednikom "izuzetni" i dodao da "ćemo verovatno postići nešto dobro za Kinu i za Sjedinjene Države".

Kineski predsednik je primetio da je "prošlo dugo vremena od prethodnog susreta i da se izdešavalo mnogo stvari".

“Samo našom saradnjom možemo da delujemo u interesu svetskog mira i prosperiteta", naglasio je Ši.

XS
SM
MD
LG