Linkovi

Demokrate glasaju u Oregonu i Kentakiju


Bivša državna sekretarka Hilari Klinton i senator iz Vermonta Berni Sanders danas se bore za glasove na demokratskim primarnim izborima u Kentakiju i Oregonu. Republikanci u Oregonu takodje glasaju, ali verovatni republikanski kandidat Donald Tramp u izbore ulazi bez rivala, i očekuje se njegova ubedljiva pobeda.

Vodeći kampanju u Kentakiju, Hilari Klinton je već razmišljala o novembarskim izborima.

“Zamislimo da vodim debate sa Donaldom Trampom… I recimo pitanje glasi : kakav je vaš plan za stvaranje poslova? On bi odgovorio: ja ću da otvaram poslove, biće fantastično, znam kako se to radi, ali vam neću reći šta ću tačno da uradim.”

Klinton je podigla prašinu izjaviom da bi svom suprugu Bilu Klintonu poverila zadatak da obnovi američku ekonomiju. Njen izborni štab sada uzmiče od te izjave, navodeći da uloga bivšeg predsednika tek treba da bude odredjena.

Za to vreme, Hilarin demokratski rival Berni Sanders je svoju poruku protiv Vol Strita izneo pred masom pristalica u Portoriku gde se primarni izbori održavaju početkom juna. Inače, pojedine Sandersove pristalice u Nevadi, gnevne zbog promena pravila na stranačkoj državnoj konvencije, juče su izazvale nerede na konvenciji a predsednica stranke se žali da je telefonom dobila nekoliko ozbiljnih pretnji.

Na republikanskoj strani, Donald Tramp je i dalje suočen sa posledicama članka u Njujork Tajmsu o njegovom navodnom tretmanu žena. Roen Bruer Lejn - bivša manekenka citirana u članku– sada je stala u Trampovu odbranu.

“On je veliki džentlmen. Učtiv je, ume da vas sasluša.”

U članku se navodi da je milijarder, kada je upoznao manekenku na svom imanju, tražio od nje da obuče kupaći kostim i tako šeta pred njegovim gostima.

Njujork Tajms ističe da je Bruer citirana tačno, precizno i bez izvlačenja iz konteksta.

"Obećali su da članak nije napad na Trampa – ali očigledno je bio”, kaže sada Bruer.

Tramp privlači pažnju i sa druge strane Atlantika, odgovarajući na kritiku britanskog premijera Dejvida Kamerona da je njegov stav o muslimanima – glup.

"Izgleda nećemo imati dobar odnos, ko zna…”

Prema novoj anketi NBC News i servisa Survey Monkey, Hilari Klinton je u tesnoj prednosti u odnosu na Trampa na nacionalnom nivou, sa 48 naspram 45 procenata, dok je pre nedelju dana ta razlika iznosila pet procenata.

XS
SM
MD
LG