Linkovi

Sekretar za zdravstvo Prajs podneo ostavku


Tom Prajs na sastanku Svetske zdravstvene organizacije u Pekingu 21. avgusta 2017.

Tom Prajs, član Trampovog kabineta, ostao je bez posla zbog iznajmljivanja skupih aviona o vladinom trošku umesto putovanja jeftinijim, komercijalnim letovima.

“Sekretar za zdravstvo Tomas Prajs ponudio je ostavku ranije danas a predsednik ju je prihvatio", navodi se u saopštenju Bele kuće objavljenom u petak poslepodne.

Prajsova ostavka stupa na snagu u ponoć a zamenik pomoćnika sekretara za zdravstvo i direktor Kancelarije za prevenciju bolesti i promovisanje zdravlja Don J. Rajt će preuzeti ulogu vršioca dužnosti sekretara za zdravstvo.

Oko sat vremena pre nego što je ostavka objavljena, Tramp je rekao novinarima da nije zadovoljan Prajsom jer "mu se svakako ne dopada kako sve izgleda."

Nagoveštavajući šta će se dogoditi predsednik je dodao: "Osećam se veoma loše jer sekretar Prajs je dobar čovek."

Predsednik kaže da članovi njegovog kabineta mogu da putuju tako skupim privatnim letovima samo ako sami pokrivaju svoje troškove.

Sekretarka za obrazovanje Betsi Devos, na primer, je milijarderka i koristi sopstveni avion za službena putovanja i sama plaća troškove letova, prema saopštenju njenog kabineta.

Prema novinskom portalu Politiko, troškovi privatnih letova kojima je Prajs putovao na položaju sekretara popeli su se na procenjenih milion dolara.

U četvrtak, Prajs, bivši član Kongresa koji je često napadao vladu zbog rasipanja novca, izrazio je žaljenje zbog tih letova i obećao da će vladi platiti cenu svog mesta u avionu - ali ne i kompletne troškove iznajmljivanja aviona.

Sekretar za zdrdavstvo postao je prvi član predsednikovog kabineta koji je napustio položaj u turbulentnoj novoj administraciji u kojoj je već smenjeno nekoliko visokih savetnika Bele kuće. Prajs je služio na tom položaju manje od osam meseci.

Kontoverza oko Prajsa izazvala je preispitivanje putovanja ostalih članova kabineta. Odbor Predstavničkog doma za nadzor i reformu vlade pokrenuo je široku istragu najviših političkih zvaničnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG